Jóváhagyták az adójavaslatokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, valamint a 2008 elején az adótörvények körében életbe lépő módosításokról szóló javaslatot – közölte a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Veres János.

A jövő évi büdzsé a 2007-ben az egyensúly javulását elősegítő lépések folytatását jelenti: szigorú, feszes költségvetés készült, de további megszorításokra jövőre már nincs szükség, sőt, szolid mértékű jövedelemnövekedésre kerülhet sor – szögezte le a pénzügyminiszter. A költségvetés a már korábban napvilágot látott makropályára épül: 2,8 százalékos GDP-növekedés, 4,5 százalékos pénzromlási ütem, és 0,4 százalékban növekvő fogyasztási adat szerepel benne. A közszférában nem csökken tovább a létszám, a kormány pedig az export két számjegyű bővülésével számol. A büdzsében a 2007-es 6,4 százalékos GDP-arányos deficit után a korábbi 4,3 helyett 4,1 százalékos költségvetési hiány szerepel, ez jórészt annak köszönhető, hogy csökken az adósságszolgálattal járó kamatteher. Az adósságmérték az ez évi 65,5 százalékról jövőre 66,1-re emelkedik, az állami kiadások azonban nem nőnek, kivéve néhány területet. Ezek a nyugdíjak, a családtámogatások, a szociális segélyek és az uniós beruházásokhoz kapcsolódó hazai források finanszírozása. A kormány jövőre 56 milliárd forintos általános tartalékkal, több mint 200 milliárd forintos céltartalékkal, 20 milliárd forintos központi egyensúlyi és mintegy 89 milliárd forintos fejezeti tartalékkal készítette el a 2008. év költségvetését. A fejezeteknek, tárcáknak jutó pontos összegek ugyanakkor csak pénteken válnak nyilvánossá – közölte Veres János, aki a fejezeti összegek módosulását a feladatok változásával és az előirányzatok átcsoportosításával magyarázta.

Az adómódosítások közül a miniszter az adójóváírás kifuttatását emelte ki, leszögezte azonban: az szja-kulcsok nem módosulnak, a minimálbér pedig jövőre ˝sem˝ lesz adómentes azzal, hogy az adómentességi határ nem követi a legalacsonyabb bér változását. Fontos megemlíteni a bejelentett részesedéssel és a kedvezményezett átruházással kapcsolatos szabályok egyszerűsítését, valamint azt, hogy a fejlesztési tartalék adómentes határa a jövedelem 25 százalékáról annak 50 százalékára emelkedik.
Úgy tűnik, végül egy harmadik forgatókönyv érvényesül a kisadók terén: csak a szakképzési, rehabilitációs, innovációs és munkaadói járulékot vonják öszsze, az új közteher a cégek méretéhez igazodik, fizetésének alapja pedig az iparűzési adóalap lesz (lásd táblázatunkat). A hozzájárulások esetében megmarad a cégen belüli felhasználás lehetősége, és összességében nem változik az elvonás mértéke sem. Igaz, egyes cégeknél módosulhat az összeg. A kulturális és a munkavállalói járulék külön kisadóként jövőre is megmarad.

Az új áfatörvény a visszaélések visszaszorítását célozza, a kulcsok és a termékek besorolása nem változik – hangzott el. Fontos módosítás a csoportos adóalanyiság lehetőségének felkínálása, valamint a fordított adózás bevezetése. Utóbbira egyelőre csak az ingatlanügyletek terén kerül sor, ám az unióval folyik az egyeztetés más területek esetleges bevonásáról – mutatott rá Veres János. Lapunk kérdésére elmondta: a csoportos adóalanyiság választása esetén az ebben való részvétel nem lesz kötelező minden tag számára. Az egyetemleges kötelezettség, az építési telkekre és a két évnél nem régebbi épületekre vonatkozó adófizetési szabályok, valamint az új áfa-visszaigénylési szabályozás a korábban megismertek szerint kerültek be a törvényjavaslatba.

A kormány rábólintott a konvergenciaprogram végrehajtásának féléves értékelésére is – jelentette be Veres János. A jelentés a reformok előrehaladtáról számol be, és szerepel benne az is, hogy a hiánycsökkentés üteme a várakozásoknál jobban alakul. Bízom benne, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa ismét pozitív értékelést ad hazánk előrehaladásáról – tette hozzá a tárca vezetője.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).