Magyarország logisztikai kulcspozícióba kerülhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Minisztérium közlése szerint a kormány több mint 1000 milliárd forintot szán az út- és közlekedésfejlesztésre, hogy az ország logisztikai adottságait javítsa.

Az Eu 15-ökhöz képest hazánk autópályának hossza csak 40 százaléknyi, miközben földrajzi adottságaink lehetővé tennék akár a logisztikai kulcspozíciót is. Az ipari, kereskedelmi élet vérkeringése szintén az úthálózaton áll vagy bukik, az új közlekedési beruházásokkal a kereskedelmi élet megélénkülésére, valamint a vidéki régiók felzárkózására számítanak az ipari ingatlanok piacát elemző szakértők.

˝A logisztikára épülő ipari és üzleti parkok állóvizébe frissülést hozhat az Új Magyarország Fejlesztési Terv, hiszen a fővároson kívül még mindig a főbb autópályák környékét, valamint a Ferihegyi repülőtér vonzáskörzetében elhelyezkedő területeket kíséri kiemelt érdeklődés˝ – nyilatkozta Pusztai Andrea, a Colliers Magyarország vezető tanácsadója. A jó megközelíthetőség mellett a főváros-centrikusság igénye érezhető a piacon, emellett a szakértő úgy látja, a vidék felzárkózását nagymértékben segítenék a kilátásba helyezett fejlesztések.

A gyorsforgalmi úthálózat kiépítettsége jelenleg mindössze 47 százalékos, és az utak terhelhetőségének növelése érdekében mintegy 1000-1200 km burkolat megerősítése szükséges a kormány szerint. Növelni kell ezen kívül a településeket elkerülő utak hosszát illetve számát is, mivel az országos főutak 30 százaléka lakott területen halad át, rontva az ott lakók életminőségét.

Pusztai Andrea úgy látja, a környező országokhoz képest kicsinek mondható a hazai logisztikai-raktározási piac, jövőbeni jelentősége annál nagyobb lehet, ezért a fejlesztésekkel európai szintű, vonzó lehetőségeket lehet és kell teremteni a befektetők számára.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.