Magyarország logisztikai kulcspozícióba kerülhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdasági Minisztérium közlése szerint a kormány több mint 1000 milliárd forintot szán az út- és közlekedésfejlesztésre, hogy az ország logisztikai adottságait javítsa.

Az Eu 15-ökhöz képest hazánk autópályának hossza csak 40 százaléknyi, miközben földrajzi adottságaink lehetővé tennék akár a logisztikai kulcspozíciót is. Az ipari, kereskedelmi élet vérkeringése szintén az úthálózaton áll vagy bukik, az új közlekedési beruházásokkal a kereskedelmi élet megélénkülésére, valamint a vidéki régiók felzárkózására számítanak az ipari ingatlanok piacát elemző szakértők.

˝A logisztikára épülő ipari és üzleti parkok állóvizébe frissülést hozhat az Új Magyarország Fejlesztési Terv, hiszen a fővároson kívül még mindig a főbb autópályák környékét, valamint a Ferihegyi repülőtér vonzáskörzetében elhelyezkedő területeket kíséri kiemelt érdeklődés˝ – nyilatkozta Pusztai Andrea, a Colliers Magyarország vezető tanácsadója. A jó megközelíthetőség mellett a főváros-centrikusság igénye érezhető a piacon, emellett a szakértő úgy látja, a vidék felzárkózását nagymértékben segítenék a kilátásba helyezett fejlesztések.

A gyorsforgalmi úthálózat kiépítettsége jelenleg mindössze 47 százalékos, és az utak terhelhetőségének növelése érdekében mintegy 1000-1200 km burkolat megerősítése szükséges a kormány szerint. Növelni kell ezen kívül a településeket elkerülő utak hosszát illetve számát is, mivel az országos főutak 30 százaléka lakott területen halad át, rontva az ott lakók életminőségét.

Pusztai Andrea úgy látja, a környező országokhoz képest kicsinek mondható a hazai logisztikai-raktározási piac, jövőbeni jelentősége annál nagyobb lehet, ezért a fejlesztésekkel európai szintű, vonzó lehetőségeket lehet és kell teremteni a befektetők számára.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.