Jövedéki biztosítékról és bérpótlékról vitáztak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alkoholok jövedéki biztosítékának csökkentéséről, és a kereskedelmi dolgozók vasárnapi bérpótlékának emeléséről is vitáztak hétfő késő este a képviselők az Országgyűlésben.


Csökkenhet az alkoholok jövedéki biztosítékának mértéke a fideszes L. Simon László és Lázár János önálló képviselői indítványának elfogadásával. L. Simon László expozéjában kifejtette: korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium 150 millió forintra emelte volna a most 22 milliós biztosíték mértékét az alkoholforgalmazóknál, ez azonban szakmai vitát váltott ki. Ezt követően Gulyás Gergely (Fidesz) sávos biztosítéki rendszert vezetett volna be, de ezt nem támogatták. A mostani javaslatban a biztosíték összegének 2014 január elseji szintjéhez képest 10 százalékos csökkentést javasolnak, így húszmillió forint lehet annak mértéke, ezzel az iparági szereplők megfelelő körülmények között tudják végezni a munkájukat.   

Tóth Bertalan (MSZP) felidézte, hogy először 150 millióra emelték volna a biztosítékot, de emiatt csak öt-hat nagy, Fidesz-közeli alkoholkereskedő maradt volna meg és a családi vállalkozások megszűntek volna. Ezután látszott, hogy a párton belül sincs egyetértés, Gulyás Gergely mást javasolt, mint Lázár János. Hozzátette: javaslatot fognak beterjeszteni, amellyel megakadályoznák az éven belüli adózással kapcsolatos szabályok módosítását.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte, hogy a kormány támogatja az előterjesztést.

Az előterjesztők nevében Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője ismertette azt a javaslatot, amely a vasárnap dolgozó kiskereskedelmi munkavállalóknak százszázalékos bérpótlékot vezetne be. Az indítvány emellett kimondaná, hogy a kereskedelmi dolgozók egy naptári hónapban legfeljebb két alkalommal kötelezhetők vasárnapi munkavégzésre.

A kormánypárti politikus szerint a javaslat tovább csökkenti a munkavállalók kiszolgáltatottságát.
A vitában Tállai András államtitkár a kormány, míg Becsó Zsolt képviselő a Fidesz nevében kérte az előterjesztés támogatását.

Gúr Nándor (MSZP) ugyanakkor ismételten bírálta a vasárnapi pihenőnap bevezetését, amellyel szerinte több százezer embernek nemcsak a vásárlási lehetőségét, hanem a munkáját is elveszi a kormány. Az ellenzéki politikus emellett úgy fogalmazott, egy kereszténydemokrata előterjesztéstől elvárná, hogy minden vasárnapi munkára terjessze ki a százszázalékos bérpótlékot.
(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.