Jövedelempótlékkal kompenzálnák a kismamákat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

Az adójóváírás január 1-jei megszüntetése miatt csökken a gyermekgondozási díj (gyed) nettó összege. Ugyanígy kevesebbet kapnak kézhez a szülési szabadság idején folyósított terhességi gyermekágyi segélyben (tgyás) részesülők is – írja a pénzcentrum.hu.

A kormány jövedelempótlék formájában kívánja kompenzálni azokat a tgyásban és gyedben részesülő szülőket, akik rosszul járnak az adóváltoztatásokkal – derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által készített kormányrendelet-tervezetből. Az előterjesztéshez mellékelt hatásvizsgálati lap tanúsága szerint összességében csaknem 80 ezer olyan szülő van, aki kompenzációra szorulna. Közülük 17 500-an voltak tavaly év végén azok, akik terhességi gyermekágyi segélyt kaptak, 61 470-en pedig gyeden voltak.

Nem jár automatikusan, igényelni kell

A rendelettervezet szerint a jövedelempótlékot a tgyásban, illetve gyedben részesülőknek igényelniük kellene az ellátást folyósító társadalombiztosítási kifizetőhelytől (vagyis a munkáltatótól, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól). Csak azok kérhetnének kiegészítést, akik 2011. december 31-én már 2012. január 1-jén pedig még ugyanazt a juttatást, tehát vagy tgyást vagy gyedet kaptak. Eszerint nem igényelhet kompenzációt az, akik december 31-én még tgyást kapott, január 1-től viszont már gyedet.

Azok sem kapnának pótlékot, akik csak az idén szültek, vagy szülnek, így esetenként több ezer forinttal kevesebb juttatást kapnak kézhez. A múlt év végén már tgyáson lévőknek csak a juttatás végéig járna a kompenzáció, azt követően – ha bruttó 167 ezer forintnál alacsonyabb volt a jövedelmük – akkor a csökkent összegű gyedet kapják majd.

Folytatás a pénzcentrum.hu-n, az alábbi linken.

Forrás: pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.