Jövőre kedvezményes áfakulccsal élhet Magyarország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre elképzelhető, hogy a kedvezményes, jelenleg ötszázalékos áfakulcs alá kerülhetnek át egyes nagy munkaigényű szolgáltatások. Kovács László uniós adóügyi biztos úgy tudja: a magyar kormány fontolgatja, hogy 2008-tól élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa tavaly májusban bólintott rá arra a magyar igényre, hogy a kisebb javításokra, a házi betegápolásra és az öt évnél régebbi lakások, lakóházak felújítására 2010-ig kedvezményes áfakulcsot lehessen alkalmazni. Akkor még két csökkentett áfakulcs létezett, a 15 és az 5 százalékos.

Kovács László adóügyi biztos óriási sikerként könyvelte el a kedvezmény lehetőségét. Korábban ugyanis csak kilenc régi tagállam alkalmazhatott a normál kulcsnál alacsonyabb áfamértéket öt, nagy munkaigényű szolgáltatásra. Ebbe a körbe tartozik az említett három szolgáltatás mellett még az ablaktisztítás és a fodrászat is. A kilenc ország jogosultsága azonban 2005 végén megszűnt. Az érintettek hosszabbítási igényét meglovagolva tavaly január végén három új tag – köztük Magyarország – azt szorgalmazta, hogy valamennyi uniós országra terjesszék ki 2010-ig a kedvezmény lehetőségét. A tagállamok három szolgáltatásra választhatták a kedvezményes adóztatás lehetőségét.

Veres János, akkori és mostani pénzügyminiszter a döntést megelőzően mindvégig úgy nyilatkozott, hogy 2006 júliusától mérsékelni lehet a felsorolt szolgáltatások áfaterheit. A lehetőség azonban egyelőre csak választási ígéret maradt. Az új, változatlan összetételű koalíciónak ugyanis már nem volt égetően fontos a gyors módosítás, ami elvérzett a tetemes költségvetési hiány csökkentésének oltárán. Eddig még javaslat szintjén sem került szóba a most már egyetlen, 5 százalékos kedvezményes kulcs alkalmazása az említett szolgáltatásoknál.

Kovács László uniós adóügyi biztos lapunk kérdésére leszögezte: a magyar kormány lehetőséget kapott az áfakulcs csökkentésére, amit viszont nem kötelező megtennie. Megerősítette az InfoRádióban korábban elmondottakat, miszerint tudomása szerint a költségvetés helyzetének javulása mellett elképzelhető, hogy a kedvezmény a 2008-as magyar áfaszabályokban már szerepelni fog. Kovács úgy véli, az alacsonyabb áfakulcs hozzájárulhatna az érintett ágazatok kifehérítéséhez. A jelenlegi hússzázalékos adó mellett ugyanis az említett szolgáltatásokat igénybe vevők is érdekeltek abban, hogy ne kérjenek számlát. Az ötszázalékos adó viszont már egyik fél számára sem kecsegtetne túlzott előnyökkel. Az esetleges adócsökkentésről a pénzügyi tárca véleményét is szerettük volna megtudni, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.