Jövőre kedvezményes áfakulccsal élhet Magyarország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre elképzelhető, hogy a kedvezményes, jelenleg ötszázalékos áfakulcs alá kerülhetnek át egyes nagy munkaigényű szolgáltatások. Kovács László uniós adóügyi biztos úgy tudja: a magyar kormány fontolgatja, hogy 2008-tól élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa tavaly májusban bólintott rá arra a magyar igényre, hogy a kisebb javításokra, a házi betegápolásra és az öt évnél régebbi lakások, lakóházak felújítására 2010-ig kedvezményes áfakulcsot lehessen alkalmazni. Akkor még két csökkentett áfakulcs létezett, a 15 és az 5 százalékos.

Kovács László adóügyi biztos óriási sikerként könyvelte el a kedvezmény lehetőségét. Korábban ugyanis csak kilenc régi tagállam alkalmazhatott a normál kulcsnál alacsonyabb áfamértéket öt, nagy munkaigényű szolgáltatásra. Ebbe a körbe tartozik az említett három szolgáltatás mellett még az ablaktisztítás és a fodrászat is. A kilenc ország jogosultsága azonban 2005 végén megszűnt. Az érintettek hosszabbítási igényét meglovagolva tavaly január végén három új tag – köztük Magyarország – azt szorgalmazta, hogy valamennyi uniós országra terjesszék ki 2010-ig a kedvezmény lehetőségét. A tagállamok három szolgáltatásra választhatták a kedvezményes adóztatás lehetőségét.

Veres János, akkori és mostani pénzügyminiszter a döntést megelőzően mindvégig úgy nyilatkozott, hogy 2006 júliusától mérsékelni lehet a felsorolt szolgáltatások áfaterheit. A lehetőség azonban egyelőre csak választási ígéret maradt. Az új, változatlan összetételű koalíciónak ugyanis már nem volt égetően fontos a gyors módosítás, ami elvérzett a tetemes költségvetési hiány csökkentésének oltárán. Eddig még javaslat szintjén sem került szóba a most már egyetlen, 5 százalékos kedvezményes kulcs alkalmazása az említett szolgáltatásoknál.

Kovács László uniós adóügyi biztos lapunk kérdésére leszögezte: a magyar kormány lehetőséget kapott az áfakulcs csökkentésére, amit viszont nem kötelező megtennie. Megerősítette az InfoRádióban korábban elmondottakat, miszerint tudomása szerint a költségvetés helyzetének javulása mellett elképzelhető, hogy a kedvezmény a 2008-as magyar áfaszabályokban már szerepelni fog. Kovács úgy véli, az alacsonyabb áfakulcs hozzájárulhatna az érintett ágazatok kifehérítéséhez. A jelenlegi hússzázalékos adó mellett ugyanis az említett szolgáltatásokat igénybe vevők is érdekeltek abban, hogy ne kérjenek számlát. Az ötszázalékos adó viszont már egyik fél számára sem kecsegtetne túlzott előnyökkel. Az esetleges adócsökkentésről a pénzügyi tárca véleményét is szerettük volna megtudni, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]