Jövőre még szigorúbban büntethet az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az induló vállalkozások regisztrációhoz kötött ellenőrzését tervezi a Pénzügyminisztérium a jövő évre tervezett adóváltozások körében. A feketegazdaság visszaszorítását célozná a jogelőd nélkül alakuló vállalkozások regisztrációt követő helyszíni ellenőrzése. Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása esetén az adóhatóság – ellenkező bizonyításig – az ellenőrzés során feltárt körülmények alapján a törvény által meghatározott, 3 hónapos vélelmezett időszakra becsléssel állapítanák meg az elmaradt közterheket.

Az önkéntes jogkövetés ösztönzése érdekében a mulasztási bírság maximális mértékét magánszemély adózók esetén a korábbi 100 ezer forintról 200 ezer forintra, más adózó esetén a korábbi 200 ezer forintról 500 ezer forintra emelhetik a jövőben. A számla- nyugtakibocsátási kötelezettség megsértése, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, továbbá igazolatlan eredetű áru forgalmazása esetén ellenben jóval magasabb, 1 millió forintig terjedő bírságtétel meghatározását javasolja a pénzügyi tárca. A számla, nyugtaadási kötelezettség elmulasztása esetén pedig a vállalkozáson felül a törvénysértést megvalósító alkalmazottat is megbüntethetik. A vele szemben kiszabható bírság 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet. Ugyancsak a feketegazdaság elleni fellépést szolgálja az a bevezetésre váró rendelkezés, amely szerint a végelszámolással vagy szankciós törléssel megszűnő cégeket csak akkor törölhetik a cégjegyzékből, ha az adóhatóság igazolása szerint az adózó tartozással nem rendelkezik.

A munkaadói járulékot, innovációs hozzájárulást, rehabilitációs hozzájárulást, és a szakképzési hozzájárulást összevont adóként, egy összegben, 5,5 %-os mértékben kell bevallani, és megfizetni a jövőben. Egyúttal megszüntetik a kulturális járulékot, az erdőfenntartási járulékot, a tenyésztési hozzájárulást, a halászatfejlesztési hozzájárulást és a vadvédelmi hozzájárulást is. Megszűnik továbbá az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottakat érintő havi bevallási kötelezettség.

A korhatár alatti III. csoportos rokkantsági és baleseti rokkantsági, valamint a hozzátartozói nyugellátások már az idei évtől átkerültek a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai közé. Ezzel összefüggésben átcsoportosítanák a járulékokat, de egyéb okokból is szükséges a módosítás. A változások nem járnak a járulékterhek növekedésével, mindössze az Egészségbiztosítási Alap és a Nyugdíjbiztosítási Alap közötti megosztás változik. Újdonság ugyanakkor, hogy a társadalombiztosítási alapokkal kapcsolatos befizetéseket, járulékokat egy közös számlára kellene utalni a jövőben.

A PM javaslata szerint a gazdálkodók 2009-től kizárólag elektronikus úton nyújthatnák be a beszámolóikat. Az elektronikus közzététellel ugyanakkor a letétbe helyezési kötelezettségüknek is eleget tesznek.

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos valamennyi adókötelezettség a vámhatósághoz kerülne, egyidejűleg megszűnne a Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztérium felé fennálló a beszámolás kötelezettség is.

A törvénymódosítás normaszövege


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.