Jövőre szinte mindenkinek több marad a bruttó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre a 100 ezer forintos havi munkabérrel rendelkező dolgozónak, 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót fizetnie – áll a BDO Forte elemzésében.

Az Országgyűlés által korábban elfogadott adótörvény-módosítások értelmében, 2010-től bevezetésre kerül a személyi jövedelemadózásban a szuperbruttósítás, amelynek lényege, hogy január 1-jétől az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett, foglalkoztatót terhelő járulék, illetve biztosítás hiányában az egészségügyi hozzájárulás összege is.

Ez a sok vitát kiváltó, az elmúlt hónapokban több szakmai szervezet által is támadott új technika a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 ezer forintos havi munkabérrel rendelkező dolgozónak, 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót fizetnie.

A szuperbruttósítás életbe lépésével – és így az adóalap emelkedésével – párhuzamosan azonban csökken az adómérték, s e két ellentétes hatás az adózók egy jelentős körénél – az adójóváírást is figyelembe véve – összességében a nettó jövedelem növekedését vonja maga után 2010-től” – hívja fel a figyelmet Szolnoki Béla, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég adótanácsadó partnere.

Bruttósításról igazán akkor beszélhetnénk, ha a dolgozó bére megemelkedne a jelenleg a foglalkoztató által fizetett társadalombiztosítási járulékkal, és a jövőben a dolgozó fizetné meg saját jogcímen a teljes járulékot. Emlékezetes, hogy hasonló technika működött évtizedekkel korábban a személyi jövedelemadó bevezetésekor, akkor a személyi jövedelemadóval megnőtt a magánszemély jövedelme” – mutat rá a BDO Forte adótanácsadó partnere, hozzátéve: „Ez azonban sok egyéb, akár hosszabb távon meghatározó, alapvető rendszerbeli következménnyel járna, amit nyilvánvalóan nem mert felvállalni a jövő évi törvénymódosítás.”

„A 2010-től hatályos személyi jövedelemadó-változások – az alsó adókulcs sávhatárának kitolása, az adókulcsok csökkentése és az adójóváírás kereteinek bővítése – összességében azt eredményezik, hogy az adófizetők 99%-ának nettó keresete növekedni fog januártól” – emeli ki Szolnoki Béla. „Havi 1.434.450 forint jelenlegi bruttó keresetig jobban jár az adózó, például egy havi félmillió forintos bruttó jövedelemmel rendelkező munkavállaló 13.800 forinttal kap többet jövőre, mint idén” – teszi hozzá Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.