Az APEH készül az iparűzési adó beszedésére


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megindult és javarészt le is zárult az előkészítő munka azzal kapcsolatban, hogy jövőre az állami adóhatóság szedi be a helyi iparűzési adót (hipa).

A márciusi előlegeket és a májusi bevallásokat még az önkormányzatoknak kell megfizetni, illetve benyújtani, az APEH csak ezt követően veszi át a feladatokat. Az előkészítést követő programozási munka most kezdődik – mondta Szikora János, a hivatal elnöke.

Az adóhatóságnak jövőre egyrészt ki kell tudni mutatnia az összes iparűzésiadó-fizetési kötelezettséget a vállalkozások befizetési kötelezettsége alapján, másrészt a teljes hipa-bevétel önkormányzati szintű bontásáról is külön nyilvántartást kell vezetnie. E két listát adott esetben össze is kell tudnia fésülni majd. Mivel a hipa szabályozása nem egységes, az adóhatóságnak az egyes önkormányzatok rendeletei alapján kell megállapítania az adófizetési kötelezettséget, és ennek ismeretében kell – a befolyt előlegek alapján – az összegeket átutalni a településeknek. A rendeletek szövegét január 31-éig kell megkapnia az adóhatóságnak az önkormányzatoktól.

Ha a rendszer beáll, akkor a manuális feladat nem lesz sokkal több, mint most – mondta Szikora. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség jelentős munkaerő-felvételre az APEH-nál, így jövőre csak kismértékben kell bővíteni a létszámot. Két év múlva viszont nagyobb lesz a munkaerőigény, akkor indulnak el ugyanis a hipához kapcsolódó ellenőrzések és végrehajtások is. Arról nem beszélt Szikora, hogy ezeket a feladatokat mennyiben tudnák ellátni maguk az önkormányzatok adóosztályai.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek