Júliustól ne vásároljunk tavalyi számlakönyvet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nem idén előállított, és 2007. június 30-a után megvásárolt nyugta vagy számla már nem minősül adóigazgatási azonosításra alkalmasnak, így szabályos bizonylatként nem használható fel – figyelmeztet az adóhatóság.

A tavaly év végéig előállított és nyilvántartásba vett nyomtatványokat a felhasználóknak 2007. december 31-ével le kell zárniuk, a fel nem használt bizonylatokat pedig 2008. január 31-éig bizonylattal alátámasztottan selejtezni kell.

Az adózókat az idén vásárolt nyomtatványok esetében a számla igazítja el, ugyanis 2007 első félévében a nyomtatványértékesítésről kiállított számlán a forgalmazó köteles volt feltüntetni a bizonylat előállításának évét is.

Az év eleje óta kizárólag az adóhatóság által kijelölt sorszámtartományba illeszkedő nyomtatott sorszámmal lehet nyomdai úton számlát, egyszerűsített számlát és nyugtát előállítani. A sorszámtartományt az adózó írásos kérelmére az APEH jelöli ki. Az adóhatóság a nyomtatvány-előállítók részére kijelölt sorszámtartományokat honlapján rendszeresen közzéteszi.

Szabályt erősítő kivételek

Az elsősorban szolgáltatás igénybevételére feljogosító jegyek, belépők (például mozijegy) előállításához, ha azon előre nyomtatottan szerepelnek a kibocsátó adatai, nem kell az APEH-tól sorszámtartományt kérni még akkor sem, ha egyébként tartalmuk alapján alkalmasak a kézzel kiállított nyugta funkciójának betöltésére is.

Nem érinti a változás a vizitdíj, kórházi napidíj bizonylatolására alkalmas nyomtatványok előállítását, mivel ezek nem tartoznak az áfa törvény tárgyi hatálya alá eső szolgáltatások közé. Kivételeket képeznek továbbá azok a nyomtatványok is, amelyeket a felhasználó jogszabályi előírás vagy saját döntése alapján szigorú számadás alá von (CMR fuvarokmány, szállítólevél, felvásárlási jegy, belső bizonylatok stb.).

Természetesen a felsorolt nyomtatványokat is el kell látni sorszámmal, de azokat nem az APEH jelöli ki, így ezekről a nyomtatványokról adatokat sem kell szolgáltatni az adóhatósághoz.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.