Kamarai hozzájárulás: a régi adósokkal kezd a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV folytatja az elmaradt kamarai hozzájárulások beszedését, először a 2012 óta nem fizető cégek számláiról emelik le a tartozásokat – közölte az adóhatóság.


A NAV júliusi közlése szerint, 2012-től ez év közepéig, 6349 eljárás eredményeként, 53 millió forint hátralékot tudott behajtani a hatóság. A BKIK esetében a behajtott összeg egyelőre 0 forint.

A kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, ezért az adóhatóság inkasszót bocsát ki, amely – az elmaradás mértékétől függően – akár több tízezer forint plusz terhet is jelenthet a vállalkozásoknak. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) ezért arra kéri a gazdálkodó szervezeteket, hogy mielőbb rendezzék évi 5 ezer forintos hátralékukat, hogy megspórolják az eljárási költségeket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.