Tovább bonyolódik a kitiltás-ügy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai igazságügyi miniszter még nem válaszolt Polt Péter jogsegélyi megkeresésére, Goodfriend igen.


Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre (LÜ) André Goodfriend ideiglenes ügyvivő Polt Péter legfőbb ügyész október 27-ei megkeresésére írt válaszlevele – olvasható az LÜ kommunikációs és sajtóosztálya közleményében.

A főügyészség hozzátette: a választ megelőzően bűnügyi jogsegélyt kértek az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától. Ennek tartalmáról részleteket nem közöltek, de megerősítették, hogy az összefüggésben van a beutazási tilalommal kapcsolatban korábban elküldött jogsegélyi megkereséssel.

A Legfőbb Ügyészség közleményében emlékeztetett: az Amerikai Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész – a két kormány között 2008. október 1-jén aláírt megállapodás alapján – 2014. október 27-én megkereste Eric Holdert, az Egyesült Államok igazságügyi miniszterét, egyben legfőbb ügyészét. A jogsegélyi megkeresésben a magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek.

A legfőbb ügyész – jogsegélyi megkeresése továbbítását kérve – a megkeresés tartalmáról egyidejűleg tájékoztatta André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt azzal, hogy amennyiben az amerikai igazságügyi minisztertől kért információkat meg tudja adni, az ő tájékoztatását is „örömmel vennék”.

Az amerikai igazságügyi miniszter még nem válaszolt Polt Péter jogsegélyi megkeresésére, André Goodfriend ideiglenes ügyvivő ugyanakkor pénteken levelében fejtette ki az álláspontját az ügyről – tájékoztatott az LÜ.

Az ügyészség szerint az ideiglenes ügyvivő válaszlevelében érdemi információt nem jelölt meg; megerősítette a sajtóból már jól ismert amerikai álláspontot, miszerint vízumügyről van szó, melynek részletei – akár ismertek a kitiltottak nevei, akár nem – bizalmasak. Az ideiglenes ügyvivő azt is hangsúlyozta, hogy közigazgatási jellegű és nem büntetőjogi természetű az Egyesült Államok Külügyminisztériumának lépése.

A levélben kifejtette, hogy bűnügyi adatok a kölcsönös bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján konkrét büntetőügyben adhatók – írta közleményében a Legfőbb Ügyészség. Hozzátették: André Goodfriend hangsúlyozta a két ország közötti szoros és eredményes együttműködést, amelynek elmélyítésében mindkét fél elkötelezett.

A Legfőbb Ügyészség közölte azt is, hogy a magyar és az amerikai kormány között a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló, Budapesten 1994 decemberében aláírt szerződés alapján egy konkrét büntetőügyben bűnügyi jogsegélykérelemmel fordult az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, még azt megelőzően, hogy André Goodfriend ideiglenes ügyvivő válaszlevelét megkapta volna. Közleményükben úgy fogalmaztak: a bűnügyi jogsegélykérelem – ahogy ezt a szövege is tartalmazza – összefüggésben van a Polt Péter legfőbb ügyész által említett, 2014. október 27-én történt jogsegélyi megkeresésével.

A bűnügyi jogsegélykérelem tartalmáról és a kapcsolódó információkról – a nyomozás érdekében – később adnak tájékoztatást – írta az LÜ.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Árfolyam az áfában (II. rész)

Az Áfa tv. az euróban megadott értékhatárok forintosítására bizonyos esetekben fix árfolyam alkalmazását írja elő, más esetekben évenként változik az alkalmazandó árfolyam.