Kampány indul az illegális dohánykereskedelem ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a hazai dohányipar szereplői országos kampányt indítottak a dohány feketekereskedelme ellen – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.


Szabó Károly, a NAV vám- és pénzügyőri szakmai főigazgatója emlékeztetett arra: az adóhivatalnak kiemelt feladata a dohánytermékkel kapcsolatos illegális tevékenység kiszorítása, és elsősorban arra törekednek, hogy az illegális termékek be se jussanak az országba. Az idén szeptember végéig 85 millió szál cigarettát foglaltak le 3,4 milliárd forint értékben, ami meghaladja a tavalyi egész évit – tette hozzá.

Dezső Lóránt, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) elnöke elmondta: a kampányban plakátok, rádióreklámok, újságcikkek útján hívják fel a figyelmet az illegális dohánykereskedelem káros hatásaira.

Az áfa-kötelezettség keletkezésének időpontja és a teljesítés helye

Áfa kiskönyvtárunk negyedik része két kucsfontosságú területet dolgoz fel: az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára vonatkozó szabályokat, illetve a teljesítési hely szabályrendszerét. A kiadvány a jogszabályi rendelkezések részletes, magyarázatokkal tűzdelt ismertetésén túl számos példával segíti a jogalkalmazókat.

További információ és megrendelés >>

A GfK kutatása szerint az illegális cigaretta forgalom Magyarországon 2012-ben 5,8 százalék volt, a tavalyi év végére 11,8 százalékra ugrott, az idén pedig 12,1 százalékot ér el – ismertette Dörnyei Otília ügyfélkapcsolati igazgató. Hozzátette, hogy a cigaretta feketekereskedelme területenként eltérő, leginkább az ország keleti részére jellemző.

A NAV adatai szerint az illegális cigaretta nemcsak Magyarországon, hanem az EU más tagországaiban is problémát jelent. Az Európai Unióban 2013-ban 10 elszívott cigarettából egy illegális termék volt, és a csempészett és hamisított cigaretta aránya összességében 10,5 százalékra tehető. A teljes fogyasztásból számított csempész- és hamis cigarettafogyasztási részesedés tekintetében Magyarország a középmezőnyben van többek között Ausztriával, Olaszországgal, Belgiummal és Spanyolországgal együtt.

Kérdésre Dezső Lóránt elmondta, hogy a kormány a szakmával nem konzultált sem a dohány nagykereskedelem központosítása, sem a dohányiparra kivetendő egészségügyi hozzájárulás témájában, meglepetésként érték a szakmát a tervezett intézkedések, álláspontjukat később alakítják ki, jelenleg vizsgálják a lehetőségeket.

Németh Ferenc, a Philip Morris Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója elmondta, hogy cégüket érzékenyen érintenék az intézkedések, úgy látják, az idei és a következő évek nyereségeit vinné el, ez pedig kihatna a jövőbeni fejlesztésekre, foglalkoztatásra.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.