Kap egy kis plusz pénzt az egészségügy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Év végére az egészségügyön megspórolt pénzből 4,5 milliárdot visszajuttatnak az ágazatba, a háziorvosok 3,5, a betegszállítók félmilliárdot kapnak, s az átmeneti gyógyszerellátási zavarok fedezésére is jut félmilliárd.

Az év elején tervezettnél jóval kedvezőbben alakul az E. Alap 2011. év végi egyenlege – az ebből származó források egy részét a kormány az egészségügy különböző területeire forgatja vissza – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága.

3,5 milliárd forint támogatásban részesülnek a háziorvosok és házi gyermekorvosok, akik az év végén kéthónapnyi kártyapénzt, azaz plusz egyhavi juttatást kapnak, s a finanszírozásuk átfutási ideje két hónapra csökken. Félmilliárd forintot fordít a kormányzat az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelésére a kórházak onkológiai teljesítményének figyelembe vételéve és félmilliárd forintot kap az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók a mentés folyamatosságának biztosítása érdekében.

A közlemény szerint a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúra-átalakítással az egészségügyért felelős államtitkársága arra törekszik, hogy 2012-ben a betegút-szervezés a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minél hatékonyabb legyen. Szükség van ugyanis a szakellátást tehermentesítő, befejezett kezelések végzésére képes szektor együttműködésének ösztönzésére. Kiemelik, elengedhetetlen, hogy az igen nagy migrációnak kitett háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassák a munkaerő itthon tartását.

A nemzetközi gyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbi időben átmeneti ellátási zavar alakult ki, ami azonban csak a kórházakban használt gyógyszereket érinti. A kormány elkötelezett abban, hogy gyorsan cselekedve, a szükséges szabályozási feltételeket is megteremtve biztosítsa a hazai lakosság folyamatos és biztonságos gyógyszerellátását.

Ennek érdekében az egészségügyért felelős államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet, sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását, kezdeményezte egyes gyógyszerek külföldről történő azonnali beszerzését, amihez a kormány egy most elfogadott kormányrendelet alapján biztosítja a szükséges, 2011. évi többletforrást is.

Hasonlóan indokoltnak találták a mentők és betegszállítók megemelkedett üzemanyagköltségének fedezését. A három intézkedésre összesen 4,5 milliárd forintot használhat fel az ágazat.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.