Kazah szénhidrogén Magyarországon keresztül?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nurszultan Nazarbajev lát lehetőséget arra, hogy Magyarország részt vegyen kazah szénhidrogén európai piacra szállításában – közölte Szili Katalin az MTI-vel a kazah államfővel folytatott megbeszélése után, csütörtökön, Asztanában.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a gépipar, a gyógyszeripar, az agrárgazdaság és az infrastruktúra fejlesztés területén várják a magyar befektetőket Kazahsztánban; a versenyképes árukat előállító cégek adómentességet is kapnak az országban. Hozzátette: az oktatás és az egészségügy területe is nyitott a magyar befektetők előtt.

Szili Katalin hangoztatta: Nazarbajev szorgalmazta a két ország kereskedelmi kapcsolatainak erősítését és a kazah befektetők megjelenését Magyarországon. Kazahsztán húszmilliárd dollárt fektetett be külföldön, elsősorban Németországban, Oroszországban és Törökországban. A megbeszélésen elhangzott, hogy Kazahsztán középtávú fejlesztési programjában húszmilliárd dollár fejlesztési keretösszeg szerepel, ebből száz kórházat, száz iskolát, 1500 kilométer autóutat, 600 kilométernyi vasútvonalat, 27 millió négyzetméternyi lakóterületet, több repülőteret akarnak építeni és a legfejlettebb technológiákat akarják meghonosítani az országban. Ebbe a fejlesztési programba is bekapcsolódhatnak a magyar vállalkozók – közölte a magyar házelnök Nazarbajev szavait idézve.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.