Kazah szénhidrogén Magyarországon keresztül?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nurszultan Nazarbajev lát lehetőséget arra, hogy Magyarország részt vegyen kazah szénhidrogén európai piacra szállításában – közölte Szili Katalin az MTI-vel a kazah államfővel folytatott megbeszélése után, csütörtökön, Asztanában.

Az Országgyűlés elnöke elmondta: a gépipar, a gyógyszeripar, az agrárgazdaság és az infrastruktúra fejlesztés területén várják a magyar befektetőket Kazahsztánban; a versenyképes árukat előállító cégek adómentességet is kapnak az országban. Hozzátette: az oktatás és az egészségügy területe is nyitott a magyar befektetők előtt.

Szili Katalin hangoztatta: Nazarbajev szorgalmazta a két ország kereskedelmi kapcsolatainak erősítését és a kazah befektetők megjelenését Magyarországon. Kazahsztán húszmilliárd dollárt fektetett be külföldön, elsősorban Németországban, Oroszországban és Törökországban. A megbeszélésen elhangzott, hogy Kazahsztán középtávú fejlesztési programjában húszmilliárd dollár fejlesztési keretösszeg szerepel, ebből száz kórházat, száz iskolát, 1500 kilométer autóutat, 600 kilométernyi vasútvonalat, 27 millió négyzetméternyi lakóterületet, több repülőteret akarnak építeni és a legfejlettebb technológiákat akarják meghonosítani az országban. Ebbe a fejlesztési programba is bekapcsolódhatnak a magyar vállalkozók – közölte a magyar házelnök Nazarbajev szavait idézve.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.