Kedvező változások a SZÉP-kártya juttatásban. Kamatjövedelem utáni szochó. | NAV-Figyelő 26. hét


2023. augusztus 1 és december 31. között a munkáltatók egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhatnak béren kívüli juttatásként akár több részletben is a munkavállalók SZÉP-kártyájára az évi 450 ezer forint keretösszegen felül. További részletek a NAV-figyelő eheti számában.

Visszatérő hibákra figyelmeztet a NAV az egyszerűsített foglalkoztatásban

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai noha az elmúlt 10 évben nem jelentős mértékben változtak, a NAV ellenőrzési tapasztalata szerint előfordulnak még hiányosságok.

Fontos szabály, hogy a szabályos egyszerűsített foglalkoztatáshoz a munkáltatónak a munkavégzés megkezdése előtt kell bejelentenie a foglalkoztatottat. A bejelentés utólag – a munkavégzés megkezdését követően – már nem tehető meg.

Ha a munkáltató elmulasztotta az előzetes bejelentést, akkor a foglalkoztatott nem alkalmazható egyszerűsített foglalkoztatással, hanem az általános szabályok szerint foglalkoztatott személyként, azaz rendes munkavállalóként kell bejelentenie.

Az az adózó, aki 300 ezer forintot, vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmozott fel az egyszerűsített foglalkoztatás, szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás, szja-előleg adónemeken, a tartozás teljes kiegyenlítéséig további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult.

Ha mégis aszerint jelentené be a dolgozóját, akkor a jogviszony önkéntes, utólagos módon ugyan rendezhető, de mindez időigényes és többletköltséggel is jár a munkáltatóknak.  Viszont, ha a NAV adóellenőrzés során állapítja meg az adókülönbözetet, az adóbírsággal és késedelmi pótlékkal is jár.

Kedvező változások a SZÉP-kártya-juttatásban

2023. augusztus 1 és december 31. között a munkáltatók egyszeri alkalommal, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhatnak béren kívüli juttatásként akár több részletben is a munkavállalók SZÉP-kártyájára az évi 450 ezer forint keretösszegen felül.

Ha a munkavállalónak az adott időszakban több munkáltatója van, a 200 ezer forint támogatást minden munkáltató nyújthatja.

A 200 ezer forint összegű juttatást még csak arányosítani sem kell a munkában töltött napok szerint, az teljes összegben jár.

További kedvező változás, hogy a SZÉP-kártyán levő teljes összeg 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható.

Szociális hozzájárulási adót kell fizetni a kamatjövedelmek után

2023.július 1-jétől a veszélyhelyzet ideje alatt – a Szocho tv. rendelkezéseitől eltérően – a 15 % szja mellett 13 százalék szocho is fizetni kell a kamatjövedelem után.

Nem kell ugyanakkor szochót fizetni:

a 2023. július 1-je előtt lekötött betétek, illetve megvásárolt értékpapírok kamata után,

az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem után, valamint

az olyan kifizetés után, amit nem kell kamatjövedelemként figyelembe venni, idetartozik például a lakossági állampapír kamata, a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény szerint nyújtott állami támogatás, és a támogatásra, valamint a lakástakarék-betétre fizetett (jóváírt) kamat, illetve a babakötvény.

A szocho alapja megegyezik a kamatjövedelmet terhelő szja alapjával, tehát annak teljes összege után meg kell fizetni a szochót, mivel az adófizetési felső határ nem vonatkozik a kamatjövedelmekre.

A magánszemélyt terhelő adót a kifizető állapítja meg, vonja le, és a juttatást követő hónap 12-éig fizeti meg, illetve vallja be a NAV-nak, havi, kifizetői szinten összesített bevallásban.

Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől – például külföldi juttatótól – származik, vagy azt a kifizető nem tudja levonni (például egy tárgynyeremény esetében) a szochót a kamatjövedelmet szerző természetes személynek kell megállapítania és megfizetnie, egyidejűleg a kamatjövedelmet terhelő szja megfizetésével és bevallásával.

A NAV-figyelőben a fentieken túl IDE kattintva a teljes cikkben adótrafipax-szal, új üzemanyag elszámolóárakkal is találkozhat, valamint a NAV válaszadásairól.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.