Kell-e áfát fizetni az ügyvédi letétbe helyezett pénz után?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyakran előfordul, hogy a vevő egy ingatlan megvétele során foglalót fizet ügyvédi letéti számlára, amely beszámít a vételárba. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett tájékoztatójában azt boncolgatja, ezen összeg után kell-e – és ha igen, mikor – áfát fizetni.

Az áfa törvény szerint, ha a termékértékesítés teljesítését megelőzően az ellenértékbe beszámítható előleget fizetnek, a pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napja teljesítési időpontnak tekintendő. Ügyvédi letét esetén a teljesítés időpontjának az számít, amikor a pénzösszeg az ügyvédi letétből az eladóhoz kerül (az összeget az utóbbi bankszámláján jóváírják).

Az ügyvédi letétben lévő összeg nem minősül az áfa törvény szerinti előlegnek, az ügyvédnek az általa átvett pénzről a számviteli törvény szerinti egyéb bizonylatot kell kiállítania.

Az eladó áfa törvény szerinti számlát azon a napon köteles kiállítani, amikor ténylegesen hozzájut a pénzösszeghez (ettől az időponttól minősül az átadott pénzösszeg előlegnek).

Ha a pénzösszeg átvételének napja későbbre esik, mint az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontja, akkor ez a pénzösszeg soha nem minősül előlegnek, így önmagában az áfa törvény szerinti bizonylattal sem kell kísérni. Ebben az esetben az ingatlanügyletről az eladónak a számlát az ingatlan értékesítésének teljesítési időpontjában kell kiállítania, a pénzösszeg átvételéről pedig a számviteli törvény szerinti egyéb bizonylat kiállítása szükséges.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.