Keményen le kell adózni a céges autót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magáncélra is használja céges autóját? Ha igen, ez természetbeni juttatásnak számít, ami után adózni kell!

Természetbeni juttatásnak minősül a kifizető tulajdonában lévő, vagy általa bármely más jogcímen használt személygépkocsi magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelem – áll a személyi jövedelemadóról szóló törvényben.

Magáncélú használatnak számít, ha bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható, hogy a cégautót a magánszemély – akár eseti jelleggel is – személyes célra (is) használja, vagy használhatja. A törvény szerint személyes használatnak minősül különösen a munkahelyre a lakóhelyről történő bejárás.

Az így keletkezett jövedelem után a cégautó-adó megfizetésére az a kifizető köteles, aki (amely) a magánszemély számára a magáncélú használatot biztosítja. A kifizető a magánszeméllyel írásban megállapodhat úgy is, hogy a cégautóadót részére a magánszemély megtéríti, de ez nem mentesíti a kifizetőt az adóval kapcsolatos adókötelezettségek teljesítése alól.

A személyi jövedelemadó mellett a jövedelem után az adó 25 százalékát egészségügyi hozzájárulásként kell megfizetni.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.