Keményen le kell adózni a céges autót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magáncélra is használja céges autóját? Ha igen, ez természetbeni juttatásnak számít, ami után adózni kell!

Természetbeni juttatásnak minősül a kifizető tulajdonában lévő, vagy általa bármely más jogcímen használt személygépkocsi magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelem – áll a személyi jövedelemadóról szóló törvényben.

Magáncélú használatnak számít, ha bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható, hogy a cégautót a magánszemély – akár eseti jelleggel is – személyes célra (is) használja, vagy használhatja. A törvény szerint személyes használatnak minősül különösen a munkahelyre a lakóhelyről történő bejárás.

Az így keletkezett jövedelem után a cégautó-adó megfizetésére az a kifizető köteles, aki (amely) a magánszemély számára a magáncélú használatot biztosítja. A kifizető a magánszeméllyel írásban megállapodhat úgy is, hogy a cégautóadót részére a magánszemély megtéríti, de ez nem mentesíti a kifizetőt az adóval kapcsolatos adókötelezettségek teljesítése alól.

A személyi jövedelemadó mellett a jövedelem után az adó 25 százalékát egészségügyi hozzájárulásként kell megfizetni.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.