Kérdés-válasz: átlépés vállalkozói személyi jövedelemadóból átalányadózásba


Ügyfelünk a 2022. adóév folyamán egyéni vállalkozóként vállalkozói személyi jövedelemadó alanya volt. A 2023-as adóévre azonban át szeretett volna térni az átalányadózására, de a személyijövedelemadó-bevallásában elmulasztotta erről megtenni a nyilatkozatot. Azt a tanácsot kapta, hogy szüntesse meg az egyéni vállalkozását és alakítson ezt követően egy új adószámmal egy új egyéni vállalkozást, mert ebben az esetben már választhatja az átalányadózást. Helyes-e ez a megoldás?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 50. § (1) bekezdése szerint az egyéni vállalkozó a vállalkozói jövedelem szerinti adózás helyett adóévenként az adóév egészére az Szja tv. 8. számú melléklet rendelkezései szerint átalányadózást választhat az Szja tv. 50. § (5)–(9) bekezdéseiben foglalt rendelkezéseket is figyelembe véve. Vagyis ez alapján az átalányadózás az adóév egészére választható. Ebből következően az egyéni vállalkozó nem választhatja az átalányadózást, ha az adóévben a megszüntetést megelőzően már a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint teljesítette az adókötelezettségét.

Az a tény, hogy az új egyéni vállalkozás alapításakor az adóhatóság új adószámot ad ki a vállalkozónak, nincs befolyással ezen rendelkezésre. A korábbi adóévben vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó az előző adóévről szóló személyijövedelemadó-bevallásában az adott év május 20. napjáig nyilatkozhat azon szándékáról, hogy átalányadózásra tér át.

A kérdés és a válasz az adó szaklap 2023/11-12-es számában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.