Kérdések az áfában: az építőipari szektor és az utalványok vonatkozásában


Az építőipari szektor és az utalványok témaköre eléggé távol esik egymástól, azonban az áfa szempontjából olyan komplex kérdéseket vetnek fel, amelyekről érdemes bővebben tájékozódni.

Dr. Farkas Petra a fordított adózás hatálya alá tartozó építőipari szolgáltatásokkal kapcsolatban felmerülő feltételek, az adózási mechanizmus meghatározása során relevanciával bíró szempontok, valamint a gyakorlatban előforduló kérdésekről írt a cikksorozatának a második részében, amely az Áfa-kalauz legfrissebb lapszámában jelent meg. Az Építőipar az áfában I. címmel jelent meg az első rész a 2022/04. lapszámban, melyet érdemes feleleveníteni, hiszen a szerző az ingatlanokhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtások teljesítési helyével foglalkozott, különös tekintettel a külföldi elemet tartalmazó ügyletekre.

Az áfa rendszere szerinti utalványok beazonosításában és az utalványok egyes típusainak elhatárolásában kíván segítséget nyújtani Dr. Váradi Adrienn a Jogtáron már elérhető cikksorozatának induló részében. A cikk a rendelkezések komplex jellege miatt a szükséges alapvető elméleti ismeretek összefoglalásán kívül gyakorlatban is hasznosítható példákkal is szolgál az Olvasók részére.

A lapszám Dr. Boda Péter írásával zárul, amelyben az „áfabevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 2265 számú kötegelt nyomtatvány 2265A-01-03-es lapjának a részét képező és az áfatörvény területi hatályán kívül teljesített termékértékesítések meghatározott típusai esetében az adó nélkül számított ellenértékének a feltüntetésére szolgáló a 94. és 95. sorát mutatja be.

Amennyiben a cikkek elnyerték tetszését, rendezze azokat a Kedvencek menüpontban mappákba, így azokat a továbbiakban bármikor könnyen eléri.

Ha egyéb útmutatóra vagy gyakorlati tanácsra van szüksége az áfabevalláshoz vagy egy számlázási problémához, használja a Jogtár felületén elérhető keresőt, amellyel gyorsan és egyszerűen kereshet a cikkek címében és szövegében is.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 5.

Pékséget és hajókat is foglaltak a számlagyártól

A nyugat-dunántúli számlagyár reklám- és marketingcégek hálójában tüntetett el 860 millió forint áfát – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

2022. augusztus 4.

Csökkenthetők a kiszabott adóbírságok

Érdemes pontosan ismerni az adóhatóság által az eljárás során elkövetett tipikus hibákat és az összes – akár uniós – jogorvoslati lehetőséget – hívják fel a figyelmet a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai.