Két hét alatt kézhez kapja az adós a fizetési meghagyást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korábbi hat-nyolc hónap helyett akár két hét alatt fizetési meghagyás érkezhet a számlát ki nem fizető adóshoz, és a visszajelzések szerint az új rendszer gyorsasága jelentősen javíthatja a gazdasági élet biztonságát – mondta az [origo]-nak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Fokozatosan növekszik a hazai közjegyzőkhöz beérkező fizetési meghagyások (fmh) száma, míg a júniusban indult új rendszer (korábban a bíróságok kezelték az fmh-kat – a szerk.) az első hónapban háromezer beadványt fogadott, addigra szeptember elején már a hatvan ezredik okirat is beérkezett.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint mindez azt jelenti, hogy még a július 15-től augusztus 20-áig tartó ítélkezési szünet ellenére is, hétről hétre nőtt a benyújtott fizetési meghagyások száma, és július-augusztus hónapban összesen 57 ezer fmh-ügyben fordultak közjegyzőhöz az emberek.

Ez a szám a jövőben nőni fog, a kamarai számítások szerint akkor működik a rendszer teljes kapacitással, ha egy hónapban közel ötvenezer fmh kibocsátása iránti kérelmet nyújtanak; cégek, ügyvédek elektronikusan, magánszemélyek pedig akár szóban, írásban is, bármely közjegyzői irodában.

Friss rendszer

Az új rendszerrel kapcsolatban vegyesek a visszajelzések, egyrészt teljes elismerés illeti a gyorsaságot, és azt, hogy milyen hamar megszületik a jogerős fmh, másrészt a rendszer kiépítése során sok problémája volt a kamarának, és a működésén még van mit javítani.

Tóth Ádám szerint a kamara azért küzdött az előkészítés során, hogy legyen elég idő a rendszert kezelő szoftver kidolgozására. Ám csak áprilisban három olyan lényeges változtatás történt a jogszabályi környezetben, amelyek külön-külön is másfél-két hónapos fejlesztést igényeltek volna.

A rendszer viszont júniusban elindult, miközben az utolsó végrehajtási rendeletek május elején jelentek meg. Mindez a mai napig zsúfoltságot okoz a rendszerben, ezért napközben, amikor sokan használják, lelassul.

Így van ez felhasználói és közjegyzői oldalon is, ezért a kamara legfontosabb célja, hogy a rendszer gyors és széleskörű hozzáférhetőségét tartósan és kiegyensúlyozottan tudja biztosítani.

A cikk teljes terjedelemben az [origo]-n olvasható.

Forrás: [origo]


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.