Két hét alatt kézhez kapja az adós a fizetési meghagyást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korábbi hat-nyolc hónap helyett akár két hét alatt fizetési meghagyás érkezhet a számlát ki nem fizető adóshoz, és a visszajelzések szerint az új rendszer gyorsasága jelentősen javíthatja a gazdasági élet biztonságát – mondta az [origo]-nak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Fokozatosan növekszik a hazai közjegyzőkhöz beérkező fizetési meghagyások (fmh) száma, míg a júniusban indult új rendszer (korábban a bíróságok kezelték az fmh-kat – a szerk.) az első hónapban háromezer beadványt fogadott, addigra szeptember elején már a hatvan ezredik okirat is beérkezett.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint mindez azt jelenti, hogy még a július 15-től augusztus 20-áig tartó ítélkezési szünet ellenére is, hétről hétre nőtt a benyújtott fizetési meghagyások száma, és július-augusztus hónapban összesen 57 ezer fmh-ügyben fordultak közjegyzőhöz az emberek.

Ez a szám a jövőben nőni fog, a kamarai számítások szerint akkor működik a rendszer teljes kapacitással, ha egy hónapban közel ötvenezer fmh kibocsátása iránti kérelmet nyújtanak; cégek, ügyvédek elektronikusan, magánszemélyek pedig akár szóban, írásban is, bármely közjegyzői irodában.

Friss rendszer

Az új rendszerrel kapcsolatban vegyesek a visszajelzések, egyrészt teljes elismerés illeti a gyorsaságot, és azt, hogy milyen hamar megszületik a jogerős fmh, másrészt a rendszer kiépítése során sok problémája volt a kamarának, és a működésén még van mit javítani.

Tóth Ádám szerint a kamara azért küzdött az előkészítés során, hogy legyen elég idő a rendszert kezelő szoftver kidolgozására. Ám csak áprilisban három olyan lényeges változtatás történt a jogszabályi környezetben, amelyek külön-külön is másfél-két hónapos fejlesztést igényeltek volna.

A rendszer viszont júniusban elindult, miközben az utolsó végrehajtási rendeletek május elején jelentek meg. Mindez a mai napig zsúfoltságot okoz a rendszerben, ezért napközben, amikor sokan használják, lelassul.

Így van ez felhasználói és közjegyzői oldalon is, ezért a kamara legfontosabb célja, hogy a rendszer gyors és széleskörű hozzáférhetőségét tartósan és kiegyensúlyozottan tudja biztosítani.

A cikk teljes terjedelemben az [origo]-n olvasható.

Forrás: [origo]


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.