Kevés pénz jön a tranzakciós illetékből


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év egészében 80 milliárddal maradhat el a költségvetés bevétele a tervezettől. A nemzetközi kereskedelemben érdekelt cégek külföldön bankolnak, itthon pedig sokan összevonták számláikat és utalásaikat – írja a Napi Gazdaság.


Februárban a költségvetésbe mindössze 13,374 milliárd forintnyi pénzügyi tranzakciós illeték érkezett a tervezett 27 milliárd helyett – írja a Napi Gazdaság.

A pénzügyi tranzakciós illetékre rendkívül gyorsan reagált a piac − magyarázta a várttól jócskán elmaradó számokat a lap beszámolója szerint Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint éves szinten a tervezetthez képest 80 milliárd forinttal alacsonyabb lehet a bevétel. A kormányzat a bankszövetséggel úgy állapodott meg, hogy az első félév adatainak vizsgálata nyomán döntenek majd arról, milyen módosítások lesznek a tranzakciós illeték szabályozásában.

Varga szerint a pénzintézeti ügyfelek összevonták számláikat, illetve egyszerre utalnak korábban több tételben indított összegeket, hogy így a 6000 forintos tranzakciónkénti maximumra csökkentsék az utalások illetékköltségét.

A zsíróadatok nyomán ugyanakkor egyértelműnek látszik, hogy az elmaradások legnagyobb része a Magyar Államkincstár utalásaihoz köthető. Ezzel kapcsolatban a miniszter jelezte: mivel van ráhatásuk, az állami intézményi körből a várt illeték be fog folyni év végéig.

A másik komoly tétel a zsírókörön kívüli devizaforgalomból származó − pontosabban elmaradó − bevétel lehet. Itt egyértelműnek látszik, hogy a nemzetközi kereskedelemben érdekelt (nagy)vállalatok az előzetes félelmeknek megfelelően külföldre vitték pénzforgalmukat – írja a Napi Gazdaság.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.