Kevesebb embernek kell vizitdíjat fizetnie


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, így változik a vizitdíj-fizetés szabálya, a díj visszaigényléséhez szükséges jegyzői adatkezelés szabályait törvényi szintre emelték és egyértelművé válik a várólista és az előjegyzési lista.

Bővül azok köre, akiknek nem kell vizitdíjat fizetni. Mentesülnek a díjfizetés alól a Magyar Honvédség tényleges állományú tagjai, a rendvédelmi szervek (határőrség, rendőrség, hivatásos katasztrófavédelmi szerv, vám- és pénzügyőrség, büntetés-végrehajtási szervezet, hivatásos önkormányzati tűzoltóság, polgári nemzetbiztonsági szolgálat) tagjai, valamint az Országos Mentőszolgálat állományában dolgozók abban az esetben, ha szolgálatteljesítés közben szorulnak orvosi ellátásra. Ezentúl nem kell kórházi napidíjat fizetni a tartós orvosi kezelés alatt állóknak, amennyiben alapbetegségükkel összefüggésben kezelik őket kórházban.

Mentesülnek azok is, akik legalább 30 alkalommal adtak vért és ezt igazolni is tudják, illetve nem kell a háromszáz forintot megfizetni a tüdőszűrő vizsgálatoknál, amennyiben a szűrés a fertőző betegségek és járványok megelőzése céljából történik. Szintén nem kell fizetni azoknak a fiatal felnőtteknek, akik ugyan elmúltak 18 évesek, de nappali alapfokú és középfokú oktatási intézményben tanulnak, és az ellátást az iskola-egészségügy keretében veszik igénybe.

Fontos változás, hogy hatszáz forintról ezer forintra emelkedik a díj mértéke, ha valaki – akár gyerek, akár felnőtt – a szakorvosi ellátást nem ott veszi igénybe, ahová a háziorvos beutalta, vagy beutaló nélkül keresi fel egy adott járóbeteg-szakrendelést. A 18 év alattiaknak is emelt összegű díjat kell fizetniük, amennyiben indokolatlanul veszik igénybe az ügyeleti ellátást.

Változás lesz továbbá, hogy 2007. július 1-je után a kismamák térítésmentesen járhatnak terhesgondozásra és szülhetnek választott orvosuknál. (Jelenleg ezt részleges térítés mellett tehetik.)

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.