Kevesebb lehet az adóbírság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Év eleje óta a szokásos 50 százalék helyett akár 20 százalékos adóbírsággal is „megúszhatja” egy-egy vállalkozás a mulasztását

Év eleje óta a szokásos 50 százalék helyett akár 20 százalékos adóbírsággal is „megúszhatja” egy-egy vállalkozás a mulasztását, legalábbis akkor, ha az adóhatóság első alkalommal állapít meg a cégnél adóhiányt. Igaz, mindez csak a minősített adózókra vonatkozik.
A jogszabályok 2010. január 1-jétől hatályos módosítása szerint az általános szabálytól eltérően a kiszabható adóbírság mértéke az adóhiánynak csupán ötöde a vállalkozás minősített adózókat tartalmazó adatbázisba kerülése után első alkalommal megállapított mulasztás esetén – mutatott rá lapunknak Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Hozzátette: a könnyítés nem jár azokban az esetekben, amikor az általános rendelkezés 75 százalékos mértékű adóbírság kiszabását teszik lehetővé, a 20 százalék tehát csak az 50 százalékos büntetést „váltja ki”.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 75 százalékos bírságot akkor jogosult kiróni, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

A törvény azt is meghatározza, kiből válhat minősített adózó. Ilyen lehet az a vállalkozás, amely legalább az adatbázisba történő felvételről szóló kérelem benyújtásának napját megelőző három éven át működött, és a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül az APEH nem állapított meg a terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, nem állt vagy áll csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, illetőleg az adózó fizetési könnyítés, adómérséklés iránti kérelmet sem terjesztett elő. Az állami adóhatóság a minősített adózót annak kérelmére, az erre a célra létrehozott és közzétett külön nyilvántartásában tünteti fel. Ha viszont a nyilvántartásba vétel után az adózó a feltételek bármelyikének nem felel meg, az adóhatóság törli a céget, az adózót a nyilvántartásból.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.