Kevesebb lehet az adóbírság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Év eleje óta a szokásos 50 százalék helyett akár 20 százalékos adóbírsággal is „megúszhatja” egy-egy vállalkozás a mulasztását

Év eleje óta a szokásos 50 százalék helyett akár 20 százalékos adóbírsággal is „megúszhatja” egy-egy vállalkozás a mulasztását, legalábbis akkor, ha az adóhatóság első alkalommal állapít meg a cégnél adóhiányt. Igaz, mindez csak a minősített adózókra vonatkozik.
A jogszabályok 2010. január 1-jétől hatályos módosítása szerint az általános szabálytól eltérően a kiszabható adóbírság mértéke az adóhiánynak csupán ötöde a vállalkozás minősített adózókat tartalmazó adatbázisba kerülése után első alkalommal megállapított mulasztás esetén – mutatott rá lapunknak Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Hozzátette: a könnyítés nem jár azokban az esetekben, amikor az általános rendelkezés 75 százalékos mértékű adóbírság kiszabását teszik lehetővé, a 20 százalék tehát csak az 50 százalékos büntetést „váltja ki”.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 75 százalékos bírságot akkor jogosult kiróni, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

A törvény azt is meghatározza, kiből válhat minősített adózó. Ilyen lehet az a vállalkozás, amely legalább az adatbázisba történő felvételről szóló kérelem benyújtásának napját megelőző három éven át működött, és a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül az APEH nem állapított meg a terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, nem állt vagy áll csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, illetőleg az adózó fizetési könnyítés, adómérséklés iránti kérelmet sem terjesztett elő. Az állami adóhatóság a minősített adózót annak kérelmére, az erre a célra létrehozott és közzétett külön nyilvántartásában tünteti fel. Ha viszont a nyilvántartásba vétel után az adózó a feltételek bármelyikének nem felel meg, az adóhatóság törli a céget, az adózót a nyilvántartásból.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.