Ki jár jól a kiterjesztett szja-kedvezménnyel?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A családi adókedvezmény kiterjesztése is szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén. A Portfolio.hu szerint a lépéssel a sokgyerekesek és a részmunkaidőben dolgozók járnak jól.

Mint arról az Adó Online is beszámolt, a KDNP a nyugdíjjárulék terhére biztosítaná a családi adókedvezményt azok számára, akik keveset keresnek a nekik járó kedvezmény egészének igénybevételéhez. Semjén Zsolt KDNP-elnök korábban azt közölte, hogy az intézkedésnek „komoly költségvetési vonzata” van; arról eddig nem volt szó, hogy a kieső bevételeket miből fedezné a kabinet.

A Portfolio.hu kiszámolta az intézkedés hatásait. Kalkulációjuk szerint leginkább a három vagy több gyermeket nevelőknek adna jelentékeny segítséget a lépés, rajtuk kívül a részmunkaidőben dolgozók örülhetnének.

A lap számításait itt találja.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 31.

NAV: igazolásokkal ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.