Ki jár jól a kiterjesztett szja-kedvezménnyel?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A családi adókedvezmény kiterjesztése is szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén. A Portfolio.hu szerint a lépéssel a sokgyerekesek és a részmunkaidőben dolgozók járnak jól.


Mint arról az Adó Online is beszámolt, a KDNP a nyugdíjjárulék terhére biztosítaná a családi adókedvezményt azok számára, akik keveset keresnek a nekik járó kedvezmény egészének igénybevételéhez. Semjén Zsolt KDNP-elnök korábban azt közölte, hogy az intézkedésnek „komoly költségvetési vonzata” van; arról eddig nem volt szó, hogy a kieső bevételeket miből fedezné a kabinet.

A Portfolio.hu kiszámolta az intézkedés hatásait. Kalkulációjuk szerint leginkább a három vagy több gyermeket nevelőknek adna jelentékeny segítséget a lépés, rajtuk kívül a részmunkaidőben dolgozók örülhetnének.

A lap számításait itt találja.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.