Kiegészítő szolgáltatások dilemmája az áfában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kiegészítő szolgáltatások meglétét mindig az adott szolgáltatás jellegéhez viszonyítva kell elbírálni. A büfékocsi előtti helyben fogyasztás adójogi megítéléséről szól a következő, érdekes jogeset.

A kiegészítő szolgáltatások meglétét mindig az adott szolgáltatás jellegéhez viszonyítva kell elbírálni. A konkrét tevékenységet kell vizsgálni és azt az átlagos fogyasztó szempontjából megítélni. Egy adóhatósági ügy elbírálásának kiindulási pontja a Héa irányelv és annak egységes alkalmazásának biztosítására kiadott 282/2011/EU rendelet (a továbbiakban: Héa vhr.) rendelkezési voltak, így a 6. cikk, mely a termék (étel, ital) értékesítése vagy étkeztetési szolgáltatás nyújtása megkülönböztetése, elhatározása érdekében fogalmaz meg szempontokat. A Héa vhr. 6. cikk (1) bekezdése értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az e…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 2.

Svédország – kis nép, nagy teljesítmény

A kiegészítő szolgáltatások meglétét mindig az adott szolgáltatás jellegéhez viszonyítva kell elbírálni. A konkrét tevékenységet kell vizsgálni és azt az átlagos fogyasztó szempontjából megítélni. Egy adóhatósági ügy elbírálásának kiindulási pontja a Héa irányelv és annak egységes alkalmazásának biztosítására kiadott 282/2011/EU rendelet (a továbbiakban: Héa vhr.) rendelkezési voltak, így a 6. cikk, mely a termék (étel, ital) értékesítése vagy étkeztetési szolgáltatás nyújtása megkülönböztetése, elhatározása érdekében fogalmaz meg szempontokat. A Héa vhr. 6. cikk (1) bekezdése értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az e…

2024. április 30.

A közvetett adózás rendszere a Dél-afrikai Köztársaságban (2. rész)

A kiegészítő szolgáltatások meglétét mindig az adott szolgáltatás jellegéhez viszonyítva kell elbírálni. A konkrét tevékenységet kell vizsgálni és azt az átlagos fogyasztó szempontjából megítélni. Egy adóhatósági ügy elbírálásának kiindulási pontja a Héa irányelv és annak egységes alkalmazásának biztosítására kiadott 282/2011/EU rendelet (a továbbiakban: Héa vhr.) rendelkezési voltak, így a 6. cikk, mely a termék (étel, ital) értékesítése vagy étkeztetési szolgáltatás nyújtása megkülönböztetése, elhatározása érdekében fogalmaz meg szempontokat. A Héa vhr. 6. cikk (1) bekezdése értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az e…

2024. április 29.

NAV-Figyelő 17. hét: Májusi üzemanyagárak, csökkenő alapkamat, anyák napi ellenőrzések

A kiegészítő szolgáltatások meglétét mindig az adott szolgáltatás jellegéhez viszonyítva kell elbírálni. A konkrét tevékenységet kell vizsgálni és azt az átlagos fogyasztó szempontjából megítélni. Egy adóhatósági ügy elbírálásának kiindulási pontja a Héa irányelv és annak egységes alkalmazásának biztosítására kiadott 282/2011/EU rendelet (a továbbiakban: Héa vhr.) rendelkezési voltak, így a 6. cikk, mely a termék (étel, ital) értékesítése vagy étkeztetési szolgáltatás nyújtása megkülönböztetése, elhatározása érdekében fogalmaz meg szempontokat. A Héa vhr. 6. cikk (1) bekezdése értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. Az éttermi szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben történő nyújtása, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig az e…