Kiemelt célpontok az APEH-nál – Érdemes figyelni!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH- nek 2007-ben kiemelt feladata a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, a járulékfizetésre kötelezettek jogkövetésének ellenőrzése, valamint a jogszerű állapot helyreállítása érdekében a magánszemélyek jövedelmei és vagyongyarapodása összhangjának vizsgálata.

2007. évben az APEH 60 000 olyan ellenőrzés végzését irányozta elő, amely a járulék és az egészségügyi hozzájárulás kötelezettségek teljesítését vizsgálja.

2007. első negyedévének végéig 14 700 ellenőrzést végeztek el a hivatal munkatársai, melynek során mintegy 2,8 milliárd Ft nettó járulék-különbözetet állapítottak meg, amely 46 % százalékkal haladja meg a 2006. évi ugyanazon időszakban feltárt nettó járulékkülönbözetet.

2007-ben ellenőrzésre kerül a bejelentések valóságtartalma annál a foglalkoztatónál, egyéni vállalkozónál, társas vállalkozónál, amely bejelentette, hogy a tényleges járulék alap alacsonyabb a vizsgált időszakban meghatározott minimum járulék alapnál, különös tekintettel a vállalkozásból származó jövedelemre.

Ugyancsak kiemelt figyelmet fordít az állami adóhatóság azokra a társas és egyéni vállalkozókra, akik több éve a minimálbér alapulvételével teljesítették a járulékfizetési kötelezettségüket.

Jellemzően a minimum járulékalapot figyelmen kívül hagyó, és a több éve minimálbér alapján járulékot fizető vállalkozóknál indokolt esetben vagyonosodási vizsgálat lefolytatását is kezdeményezi az APEH.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is nagy hangsúlyt helyez az állami adóhatóság a fekete és a szürke gazdaság felszámolására, különösen a kockázatos tevékenységet végzőknél (pl. építőipar).

Kiemelt figyelmet fordítanak a revizorok a személyi jövedelemadó ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok járulék és egészségügyi hozzájárulás vonzatának megállapítására.

Az állami adóhatóság fokozottan ellenőrzés alá vonja a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásokat.

Az ún. színlelt szerződések – a munkaviszonyt kijátszó polgári jogi jogviszonyok – átminősítésének vizsgálata továbbra is kiemelt feladata az ellenőrzési szakterületnek.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.