Kiemelt célpontok az APEH-nál – Érdemes figyelni!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH- nek 2007-ben kiemelt feladata a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, a járulékfizetésre kötelezettek jogkövetésének ellenőrzése, valamint a jogszerű állapot helyreállítása érdekében a magánszemélyek jövedelmei és vagyongyarapodása összhangjának vizsgálata.

2007. évben az APEH 60 000 olyan ellenőrzés végzését irányozta elő, amely a járulék és az egészségügyi hozzájárulás kötelezettségek teljesítését vizsgálja.

2007. első negyedévének végéig 14 700 ellenőrzést végeztek el a hivatal munkatársai, melynek során mintegy 2,8 milliárd Ft nettó járulék-különbözetet állapítottak meg, amely 46 % százalékkal haladja meg a 2006. évi ugyanazon időszakban feltárt nettó járulékkülönbözetet.

2007-ben ellenőrzésre kerül a bejelentések valóságtartalma annál a foglalkoztatónál, egyéni vállalkozónál, társas vállalkozónál, amely bejelentette, hogy a tényleges járulék alap alacsonyabb a vizsgált időszakban meghatározott minimum járulék alapnál, különös tekintettel a vállalkozásból származó jövedelemre.

Ugyancsak kiemelt figyelmet fordít az állami adóhatóság azokra a társas és egyéni vállalkozókra, akik több éve a minimálbér alapulvételével teljesítették a járulékfizetési kötelezettségüket.

Jellemzően a minimum járulékalapot figyelmen kívül hagyó, és a több éve minimálbér alapján járulékot fizető vállalkozóknál indokolt esetben vagyonosodási vizsgálat lefolytatását is kezdeményezi az APEH.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is nagy hangsúlyt helyez az állami adóhatóság a fekete és a szürke gazdaság felszámolására, különösen a kockázatos tevékenységet végzőknél (pl. építőipar).

Kiemelt figyelmet fordítanak a revizorok a személyi jövedelemadó ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok járulék és egészségügyi hozzájárulás vonzatának megállapítására.

Az állami adóhatóság fokozottan ellenőrzés alá vonja a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásokat.

Az ún. színlelt szerződések – a munkaviszonyt kijátszó polgári jogi jogviszonyok – átminősítésének vizsgálata továbbra is kiemelt feladata az ellenőrzési szakterületnek.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.