Kimaradt az áfacsökkentésből a kolbász


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A sertéskolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) nem vonatkozik az áfacsökkentés – derül ki a NAV tájékoztatójából.


A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal honlapján megjelent tájékoztató arról, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól.

Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa.  
A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen,  hűtve vagy fagyasztva is.

A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.

ADÓklub Online 2016 – Androidos okostelefonnal

 

ADÓ szaklap online

ADÓ-kódex szaklap online

Számviteli tanácsadó szaklap online

Áfa-kalauz szaklap online – ADÓ

kérdések és válaszok

Ado.hu Prémium cikkek

Rendelje meg most >>

Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei( fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. De a kicsontozott fejhús viszont 5 százalékos áfa alá tartozik.

A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik .

Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály. 

(MTI, Adó Online)
 


Kapcsolódó cikkek