Kína gazdasága és adórendszere


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kínai gazdasági csodának az alapja az volt, hogy Teng Hsziao ping a nyolcvanas-kilencvenes években tömegével küldött ki ösztöndíjjal kínai diákokat vezető amerikai egyetemekre. Az országot alacsony adók jellemzik, amelyek már fontosabb beruházásösztönző szereppel bírnak, mint a korántsem alacsony munkabérek.

Kínát – joggal – a „legek” országának is nevezik. Sok mindenben a legnagyobb vagy a legnagyobbak egyike. Népessége jelenleg becslések szerint eléri az 1,4 milliárd főt, ezzel a világ legnépesebb országa. A kínai állampolgárok (többségük han nemzetiségű kínai, de vannak jócskán más nemzetiségűek is) teszik ki a Föld lakosságának 19 %-át, azaz csaknem minden ötödik földi halandó kínai. Gazdasága jelenleg a második legnagyobb a világon: a GDP összértéke 14,1 trillió USD (csak összehasonlításképpen: a világ legnagyobb gazdasága az Egyesült Államoké 21,4 trillió USD-vel), míg a harmadik helyezett Japán gazdasági teljesítménye 5 trillió USD körül van. Területe is impozáns, a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű országa 9,7 millió négyzetkilométeren terül el, bár ennek egy része sivatag vagy csak alacsony eltartó képességű és népsűrűségű terület. A lakosság nagy része a nagy folyók völgyében vagy a tengerparton él, kifejezetten magas népsűrűségű területeken.

Kína gazdasági teljesítménye impozáns, gazdasága teljes vertikummal rendelkezik: a mezőgazdaságtól a gépgyártáson át a high-tech iparágakig mindenben jelentős a teljesítménye. Természeti kincsekben nem különösebben gazdag, jelentős részben behozatalra szorul, de ebben kivétel képeznek a ritka földfémek. Jelenleg a világ ritka földfém bányászatának 90%-át Kínában zajlik. Nem véletlenül állította Teng Hsziao Ping kínai vezető, hogy ami a Közel-Kelet számára az olaj, az Kínának a ritka földfém. Ennek csak részben az oka, hogy Kína nagy készletekkel rendelkezik (az ismert készletek kb. 40%-ával), az igazi ok, hogy a jelenlegi bányászati technológia különösen környezetszennyező, ezért számos országban ez a bányászati technológia be van tiltva.

A ritka földfémeket a kémia vitaminjának nevezik, mert ezek segítségével és ötvözetével más fémek minőségi tulajdonságai nagy mértékben javíthatók. Mivel az elektronikai eszközök és a számítógépek gyártásban és különösen az okostelefonok előállításában a ritka földfémek nélkülözhetetlenek, ezért Kínának ezen a téren stratégiai előnye van versenytársaival szemben. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború során Kína többször azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a ritka földfémek exportját. A ritka földfémek magas világpiaci ára és a kiszolgáltatottság miatt egyre több ország látott hozzá saját készleteinek kitermeléséhez, ezért a közeljövőben várhatóan Kína részesedése a ritka földfém kitermelésben 70%-ra esik vissza.

Kína gazdasági felfutásának, a kínai gazdasági csodának az alapja az volt, hogy Teng Hsziao ping kínai vezető – kihasználva az amerikai-kínai kapcsolatok látványos javulását – a nyolcvanas-kilencvenes években tömegével küldött ki ösztöndíjjal kínai diákokat vezető amerikai egyetemekre, akik visszatérve magukkal hozták a tudást, a know-how-t. Különösen a high tech iparágakban és a számítástechnikában volt hasznos ezeknek a diákoknak a szerepe, akik mára már az egykori mestereik komoly versenytársaivá váltak.

Néhány adat jól mutatja azt a szédítő fejlődést, amit Kína az informatika és a mobiltelefonok terén elért. Egyértelműen a világ első számú mobiltelefon-előállítója Kína: évi egy milliárd készüléket termel a 11, többségükben számunkra ismeretlen kínai mobilgyártó vállalat. Kínában 850 millió mobiltelefon van üzemben, ezzel világelsők. A mobiltelefonok 60%-a okostelefon/smart phone, a belépő szinttől a csúcstechnológiáig mindenben van versenyképes kínai termék.

A kínai gazdaság az elmúlt három évtizedben bámulatos növekedési potenciállal rendelkezett. Majdnem minden évben a legnagyobb globális növekedést produkálta és egyetlen évben sem volt gazdasági visszaesés, beleértve a 2008-as pénzügyi válságot is, amikor a növekedés kisebb volt ugyan, de nem negatív. A csúcs év 2007 volt, amikor a gazdaság 14% növekedett. Az idei előrejelzés 6%-ot mutat, ami Kínában alacsonynak számít, de figyelembe véve a COVID-19 hatását, kiemelkedő eredmény. Némi pánikot okozott az év első felében, hogy az első negyedévi adatok – harminc év után először – visszaesést mutattak, de a második félévben már stabilan működött a gazdaság, ezért az előrejelzések szerint a 6%-os cél elérhető. A kínai gazdaságba nagyon sok állami forrást öntöttek és sokféle stimulust, kedvezményt, hitelmoratóriumot stb. alkalmaztak a növekedés érdekében, de ezek pontos mértékéről – a kínai adatszolgáltatás megbízhatatlansága miatt – nem rendelkezünk megbízható adatokkal.

Ami Kína adórendszerét illeti, általában alacsony adók jellemzik. Ma már ezek fontosabb beruházásösztönző szereppel bírnak, mint a korántsem alacsony munkabérek. A munkabérek jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban: az átlagbér nagyjából 1000 EUR, a minimálbér 320 EUR, tehát a szegényebb EU-tagországok színvonalán van. Az állam adóbevételei a GDP 17%-át teszik ki (összehasonlításképpen ez az arány Magyarországon több mint kétszerese a kínainak).

Az általános forgalmi adó 16%, tehát szintén alacsonyabb az európai átlagnál. A társasági adó ugyan viszonylag magas, 25%, de számos kedvezmény miatt az átlagosan fizetett társasági adó 10-15% között van. A személyi jövedelemadó erősen progresszív, 100 000 USD összegig viszonylag alacsony, efelett már 30% és akinek az éves jövedelme eléri vagy meghaladja a 150 000 USD összeget, az 45%-ot fizet, ez egyébként a marginális kulcs. Kínában helyi adók egyáltalán nincsenek.

Összegzésképpen elmondható, hogy az év első felében a szakértők többsége azt várta, hogy Kína gazdasága a COVID-19 válság miatt megrendül, a globális ellátási láncok lerövidülnek és esetleg áthelyeződnek a felhasználókhoz közelebb fekvő országokba. Ma már az az elemzői konszenzus, hogy Kína viszonylag kis veszteséggel vészelte át a COVID 19 okozta válságot és magabiztosan őrzi második helyét a világ meghatározó gazdaságai között.
BDOA cikk szerzője Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője. A BDO Magyarország az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Áfa a digitális korban – az Európai Bizottság új adócsomagja

Új javaslatcsomagot tett közzé 2022 decemberében az Európai Bizottság az általános forgalmi adóztatást illetően, amely nem csak az uniós tagállamok fő bevételi forrása, de egyben az EU költségvetésének legfontosabb finanszírozási forrását is jelenti. A hatásvizsgálatokon pozitív véleményt kapott javaslatok az áfarendszerben több olyan módosítást tartalmaznak, amelyeket nemcsak ismerni kell, de amelyek komoly szakmai-gyakorlati felkészülést, és informatikai fejlesztéseket is igényelnek mind adózói, mind adóhatósági oldalon. Az Áfa-kalauz cikkének célja a módosítási javaslatok indokainak és célkitűzéseinek bemutatása, valamint a tervezet lényegi rendelkezéseinek összefoglalása.

2023. május 31.

Végelszámolással megszűnő cég tulajdonát képező ingatlan értékesítése

Egy belföldi áfaalany társaság végelszámolással kíván megszűnni. A tulajdonát képezi egy olyan ingatlan, amelyet 1997-ben áfával terhelten szerzett be, a beszerzést terhelő áfát levonásba helyezte. Az ingatlant a beszerzés időpontjában még raktárként tartották nyilván, azonban 2013-ban lakásként jegyezték be és jelenleg is lakásként tartják nyilván. A társaság az ingatlant a beszerzése óta megszakítás nélkül gazdasági tevékenysége érdekében hasznosította, viszont az ingatlan értékesítésére vonatkozóan nem választott adókötelezettséget. A társaságnak milyen módon merülhet fel áfakötelezettsége abban az esetben, ha az ingatlant a végelszámolást megelőzően az egyik tulajdonosa és egyben ügyvezetője részére értékesíti, vagy ha az ingatlan tulajdonjogát a végelszámolási eljárás végén a társaság magánszemély tulajdonosai szerzik meg?