Komoly adó- és járulékcsökkentéssel indítja újra a gazdaságát Kína Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idei évben szeptember végéig az adó- és járulékcsökkentések mértéke meghaladta a kétezermilliárd jüant (311,22 milliárd dollár), amelyből 1,37 ezermilliárd jüant tettek ki a járvány hatásainak ellensúlyozására bevezetett adó- és járulékkedvezmények.

A kormányzat egyebek mellett olyan segítő intézkedéseket hozott, amelyek lehetővé teszik a bajba jutott vállalatoknak, hogy későbbre halasszák adó- és járuléktartozásaik törlesztését. A 25 százalékban meghatározott társasági adó idei esedékességű összegét a jövő év első kifizetési időszakáig halaszthatják, míg a társadalombiztosítási hozzájárulás megfizetését fél évvel tolhatják el, illetve egyes kis- és középvállalkozások mentesség iránti kérelmet nyújthatnak be. A járvány által különösen hátrányosan érintett szektorokban – egyebek mellett a turizmusban vagy vendéglátásban – tevékenykedő vállalatok pedig az eddigi öt év helyett nyolc évre halaszthatják nettó működési veszteségeik elszámolását – közölte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az adóhatóság szerint az év első kilenc hónapjában 7,5 százalékkal emelkedett az adófizetők száma Kínában a tavalyi év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben 26 százalékos bővülést regisztráltak.

Segítettek az exportőröknek átállni a hazai piacra

Miközben a kínai gazdaság helyreállása a harmadik negyedévre további lendületet vett, a külpiacokat sújtó újabb járványhullámok miatt a kivitellel foglalkozó kínai vállalatoknak komoly bizonytalanságokkal kell számolniuk. Az adóhatóság különböző, nagy adatmennyiség feldolgozására alkalmas technológiák segítségével könnyítette meg a kínai exportőrök átállását a belföldi piacra – mondta el a hatóság egyik tisztségviselője. Az exportcégek belföldi eladásokból származó forgalma 7,7 százalékkal százalékkal nőtt éves összevetésben az első háromnegyedévben.

Hszi Csin-ping kínai elnök a májusban megtartott idei parlamenti ülésszakon vetette fel a „kettős keringési” stratégiát, amely a gazdaság fellendítésének érdekében nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fogyasztás élénkítésére, fenntartva a külkereskedelmet és a külföldi befektetéseket is. A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága a múlt héten tartott éves plenáris üléséről szóló hivatalos beszámolók szerint az ország soron következő ötéves tervének irányelvei alapján Kína a továbbiakban magas szintű innováción és technológiai önellátáson keresztül a belföldi piac fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Csak a kínai GDP nő idén?

Kína gazdasága 4,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben.  A helyreállás ezzel gyorsult a második negyedévben mért 3,2 százalékos bővülésről. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte idei kínai GDP-növekedési előrejelzését, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]