Kinevezték az APEH hét regionális vezetőjét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság elnöke csütörtökön átadta a kinevezési okiratokat a jövő év január elejétől működő regionális igazgatóságok vezetőinek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke, Szikora János csütörtökön átadta a kinevezési okiratokat a jövő év január elejétől működő regionális igazgatóságok vezetőinek – közölte az adóhatóság. A régiók élére kinevezett igazgatók az APEH tájékoztatása szerint tapasztalt szakemberek, korábban megyei igazgatóként dolgoztak az adóhivatalban.

Az új regionális igazgatók:

  • Nagy László (észak-magyarországi régió),
  • Tamásné Czinege Csilla (dél-alföldi régió),
  • Mogyorósiné Gábor Hajnalka (észak-alföldi régió),
  • Kesjár János (dél-dunántúli régió),
  • Bocskay Vince (közép-dunántúli régió),
  • Umenhoffer Ferenc (nyugat-dunántúli régió),
  • Papp Albert (közép-magyarországi régió).

A regionális igazgatók három-három volt megyei igazgatóság munkáját irányítják, átlagosan 1.300-1.400 fős apparátusokkal dolgoznak.

A közép-magyarországi régióban ugyanakkor a fővárosi és pest-megyei igazgatóságok korábbi létszámának átvételével egy közel négy és félezer fős igazgatóság jön létre január elsejével.

Juhász István, az APEH elnökhelyettese korábban egy konferencián elmondta: az APEH területi igazgatóságainak száma jövőre 23-ról 7-re csökken.

A közép-magyarországi regionális igazgatóságon belül létrejön egy olyan szervezeti egység, amely az országos illetékességű ügyeket kezeli, s hozzá tartozik majd a 650 kiemelt adózó (2,2 milliárd forint adóvonzattal).

Ez az igazgatóság központosított ellenőrzést végezhet, kezdeményezhet, s magához vonhat ügyeket (például nemzetközi ügyek, kapcsolt vállalkozások, színlelt szerződések), egyes esetekben pedig kizárólagos illetékessége lesz.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ukrán munkavállalók elszállásolását terhelő áfa levonása

Egy belföldi áfaalany társaság a súlyos munkaerőhiány kiküszöbölése céljából külföldi munkavállalókat alkalmaz. A gyártási tevékenység folyamatosságának biztosítása és a szükséges munkaerő megtartása érdekében a társaság ingyenes szállást is biztosít nekik. A társaság kölcsönzött ukrán munkavállalókat is foglalkoztat. Ez utóbbi ukrán munkavállalók is igazoltan a társaságnál dolgoznak 100 százalékban, azonban az ő díjukat egy munkaerő-közvetítő cég számlázza. A kölcsönzött ukrán munkavállalók esetében a szállásköltség vagy a munkaerő-közvetítő cég díjában szerepel – mint járulékos költség –, vagy azt közvetlenül a társaság fizeti a szállásadóknak. Az Ukrajnában jelenleg fennálló háborús helyzet miatt az ukrán munkavállalók jelezték a társaságnak, hogy az Ukrajnában élő hozzátartozóik kimenekítéséhez szükséges bizonytalan ideig távol maradnak, illetve nem végeznek munkát, valamint a fenti időszakot követően csak akkor tudnak újra munkába állni, ha a hozzátartozóik elszállásolását az üzemek közelében meg tudják oldani. A társaság azt tervezi, hogy a jövőben az ukrán munkavállalók családtagjainak az elszállásolását is a jelenleg igénybe vett munkásszálláson oldja meg, akár plusz férőhelyek biztosításával. A szállásokat továbbra is az ukrán munkavállalók használnák, csak egy-egy szobában hozzátartozókat is elhelyeznének, vagyis minden szobában lenne ukrán munkavállaló, illetve egy-egy ukrán munkavállaló nagyobb szálláshelyet kapna. Így az ukrán munkavállalók maguk mellett tudhatják a hozzátartozóikat és folytathatják a munkát, a társaság pedig továbbra is rendelkezni fog a gyártáshoz szükséges munkaerővel. Levonhatja-e a társaság a saját maga által foglalkoztatott és a kölcsönzött ukrán munkavállalók, illetve azok hozzátartozóinak elszállásolását terhelő áfát? Az Adó szaklapban megjelent kérdés-válasz.

2022. augusztus 8.

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás az áfa rendszerében

A munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás helyes áfa-rendszerbeli kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az ügyletben részt vevő felek tisztában legyenek a szolgáltatás alapját képező munkaerő-kölcsönzésre irányuló jogviszonnyal, majd a jogviszony minősítését követően a fordított adózás, valamint a – szolgáltatás jellegéből adódóan – az időszakos elszámolású ügyletek szabályaival. Megjegyzendő, hogy ugyan elméletileg a munkaerő-kölcsönzés tipikusan az átmeneti jellegű, ideiglenes munkaerő-igények kielégítésére szolgál, azonban számos esetben az adózók adóelkerülési törekvéseinek melegágyát is képezi. Az Adó szaklap cikke.