Kisegítő adóellenőröket vett fel az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szigeten és a Balaton környékén razziáztak az újoncok. Beváltak, ezért jövőre is tárt karokkal várja őket az adóhatóság.

Most először történt meg, hogy az APEH kisegítő adóellenőröket is alkalmazott, akik az adóhivatal kötelékébe tartozó revizorokkal együtt razziáztak augusztusban a Szigeten és a Balaton környékén [1].

A törvény által kínált lehetőséggel élve ebben a hónapban 29 rendőrtiszti főiskolást vett fel az állami adóhatóság kisegítő adóellenőrnek – tájékoztatta az Indexet Hajdu Miklósné, az APEH központi hivatalának ellenőrzési főosztályvezetője. Egy vizsgálatot mindig két revizorból álló egység végez, ezért az újoncokat egy tapasztalt kolléga mellé osztották be. Ők is ellenőrizték, hogy az árusok vajon mindig adnak-e nyugtát vagy számlát, a terméket legális úton szerezték-e be, illetve hogy az alkalmazottakat nem foglalkoztatják-e feketén. Az új arcoknak hasznát is vették, hiszen az árusok egy része már megismeri a régebb óta őket ellenőrző apehes dolgozókat.

Alapvetően két tényező magyarázza a kisegítő adóellenőrök segítségének igénybevételét. A határozott idejű szerződés alapján a ˝rendes˝ adóhatósági alkalmazottakhoz hasonlóan ők is a köztisztviselői bértábla szerint kapják járandóságukat, de főiskolások lévén mégis olcsóbbak, hiszen a díjazást tekintve a bértábla alján helyezkednek el.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.