Kiterjeszették az árfolyamrögzítést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyhangúlag elfogadta az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV.törvény módosítását. Az árfolyamrögzítés kiterjed a fészekrakó hitelesekre és azokra is, akiknek 2015-ig lejár a kölcsönszerződésük.

A törvénymódosítás egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség. Emellett kiterjesztették a képviselők az árfolyamrögzítés lehetőségét a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró devizakölcsönökre is.

A módosítást az tette szükségessé, hogy a bankok egy része az államilag támogatott Fészekrakó programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintette, ezért visszautasította az árfolyamrögzítési igénnyel hozzájuk forduló fészekrakós ügyfeleket.

A jogszabálymódosítás rendelkezik arról is, hogy amennyiben a hitelező a gyüjtőszámlahitelt Fészekrakó-hitelhez nyújtja, a gyűjtőszámlahitel alapvető fedezete az eredeti devizahitelhez nyújtott állami kezesség, amely azonban nem haladhatja meg a vállalásakor érvényes legmagasabb mértékét. A gyűjtőszámlahitel kiegészítő fedezete a hitelező által választható, részére külön díjfizetés ellenében nyújtott állami kezesség, amely csak az alapvető kezességgel nem fedezett követeléshányadra érvényesül.

Forrás: A törvényjavaslat szövege


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.