Kóka: 2010-ig nem lesz adócsökkentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint a jelenlegi kormányzati ciklus végéig a adóbevételek nagyságát nem lehet csökkenteni, de az átstrukturálásukra szükség van.

A gazdasági tárca vezetője Kiskunfélegyházán tartott sajtótájékoztatóján az adóbevételekkel kapcsolatban kifejtette: a következő két-három évben nem csökkenthető a teljes beszedett adóvolumen, de az adóstruktúra átrendezésére szükség van, mert „az élőmunkát terhelő adóktól el kell fordulni a vagyont, a fogyasztást terhelő és a környezetszennyezést terhelő adók felé”.

Az MTI kérdésére, hogy van-e konkrét programja a gazdasági tárcának az elmaradt térségek, például a Bácsalmás környékén regisztrált, 26 százalékot elérő munkanélküliség felszámolására, a gazdasági miniszter elmondta, hogy alapvető célja a munkanélküliség csökkentése és az infrastruktúra fejlesztése. Kóka János kiemelte, hogy a térség szakembereivel, önkormányzati vezetőivel folyamatos a tárgyalás arról, hogy hogyan lehetne több befektetőt a térségbe hozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új befektetők közül csak azok kapnak támogatást a jövőben, akik az elmaradott térségben indítanak új munkahelyeket teremtő fejlesztéseket.

A kis- és közép vállalkozók nehéz helyzetét érintő kérdésre a miniszter hangsúlyozta, hogy a vállalkozók az adó- és járulékterhek magas mértékére, a jogi és adminisztratív környezet nehézségeire, valamint a hitelek nehéz hozzáférésére panaszkodnak. Mind a három kérdésre van liberális válasz – tette hozzá. Az adók átstrukturálása segíteni fog a hazai vállalkozóknak – emelte ki a miniszter, majd beszámolt arról, hogy a jogi és adminisztratív terhek javítása érdekében az Országgyűléshez törvényjavaslatot nyújtott be az SZDSZ, mely a jelenlegi 38 nappal szemben 2007-ben kettő napra, 2008-ra egy óra alá csökkenti a cégek bejegyzésének idejét, és a cégbejegyzés költségét százezer forint helyett 15 ezer forintra csökkenti.

Forrás: Figyelő


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn közleményében.

2024. február 20.

Az egykori katás ügyfelek nagy része más adónemben működteti vállalkozását

A vállalkozások száma 2022 óta nagyjából százezerrel 724 ezerre nőtt a Számlázz.hu-nál, azonban a katások a korábbinál jóval kisebb mértékben képviseltetik magukat. Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott. Lassan, de növekedik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023 február és 2024 februárja között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.