Kóka: 2010-ig nem lesz adócsökkentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint a jelenlegi kormányzati ciklus végéig a adóbevételek nagyságát nem lehet csökkenteni, de az átstrukturálásukra szükség van.

A gazdasági tárca vezetője Kiskunfélegyházán tartott sajtótájékoztatóján az adóbevételekkel kapcsolatban kifejtette: a következő két-három évben nem csökkenthető a teljes beszedett adóvolumen, de az adóstruktúra átrendezésére szükség van, mert “az élőmunkát terhelő adóktól el kell fordulni a vagyont, a fogyasztást terhelő és a környezetszennyezést terhelő adók felé”.

Az MTI kérdésére, hogy van-e konkrét programja a gazdasági tárcának az elmaradt térségek, például a Bácsalmás környékén regisztrált, 26 százalékot elérő munkanélküliség felszámolására, a gazdasági miniszter elmondta, hogy alapvető célja a munkanélküliség csökkentése és az infrastruktúra fejlesztése. Kóka János kiemelte, hogy a térség szakembereivel, önkormányzati vezetőivel folyamatos a tárgyalás arról, hogy hogyan lehetne több befektetőt a térségbe hozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új befektetők közül csak azok kapnak támogatást a jövőben, akik az elmaradott térségben indítanak új munkahelyeket teremtő fejlesztéseket.

A kis- és közép vállalkozók nehéz helyzetét érintő kérdésre a miniszter hangsúlyozta, hogy a vállalkozók az adó- és járulékterhek magas mértékére, a jogi és adminisztratív környezet nehézségeire, valamint a hitelek nehéz hozzáférésére panaszkodnak. Mind a három kérdésre van liberális válasz – tette hozzá. Az adók átstrukturálása segíteni fog a hazai vállalkozóknak – emelte ki a miniszter, majd beszámolt arról, hogy a jogi és adminisztratív terhek javítása érdekében az Országgyűléshez törvényjavaslatot nyújtott be az SZDSZ, mely a jelenlegi 38 nappal szemben 2007-ben kettő napra, 2008-ra egy óra alá csökkenti a cégek bejegyzésének idejét, és a cégbejegyzés költségét százezer forint helyett 15 ezer forintra csökkenti.

Forrás: FigyelőKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.