Kóka: az Apeh úgysem bírná

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem támogatja jelenlegi formájában az elvárt adó bevezetéséről szóló javaslatot az SZDSZ – jelentette be a gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülését követő sajtótájékoztatón.

Kóka János szerint a szabad demokraták egyetértenek az adóbázis szélesítésének elvével, de az elvárt adóra vonatkozó javaslat nem feltétlenül teljesíti a méltányos közteherviselés és a vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit.

A Liberális Gazdasági Tanács szerint az elvárt adóból származó bevétel meg sem közelítené a kormány által remélt évi 60 milliárd forintos összeget, ugyanakkor hatásosabb lehetne az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatának, az adóelkerülés elleni fellépés hatékonyságának javítása.

Hozzátette, hogy emellett fölöslegesen növelnék a bürokratikus terheket is, amellyel az APEH jelenlegi rendszere vélhetően nem is tudna megbírózni.

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy haladéktalanul kezdjenek tanácskozást az érintett társadalmi szervezetekkel, és egyeztessenek arról, hogyan lehet adózásra bírni azokat a vállalkozásokat, amelyek nem fizetnek adót – hangoztatta, hozzátéve, hogy mindez legyen méltányos, törvényes, és szolgálja az igazságosságot is.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.