Kölcsönügyletek transzferár-kockázatai

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2014. április 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kölcsönügyletek, valamint a cash-pool szolgáltatások nem a szállítók, vevők közt szerepelnek a könyvelésben, ezért gyakran előfordul, hogy ezeknek az ügyleteknek a dokumentálásáról végül elfeledkezünk, és ezt a hibát az adóhatóság bizony mulasztási bírsággal is „jutalmazhatja” – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.


Egy másik gyakran előforduló hiba az összehasonlító adatok körének nem körültekintő megválasztása. Két kölcsönügylet összehasonlításakor ugyanis nem elegendő pusztán a kamatlábak összevetése. A kölcsönök devizanemének és futamidejének vizsgálata mellett éppoly fontos a finanszírozási cél, a finanszírozási kockázat, a forrásköltség (ehhez kapcsolódóan a földrajzi elhelyezkedés), valamint a biztosítéki háttér elemzése is, mivel ezek mind közvetlenül befolyásolhatják a kamatláb árazásának módját, és így magát az összehasonlíthatóságot is.

Például eltérő kockázatról beszélhetünk egy szabad felhasználású forgóeszközhitelnél, amelynél a hitelkeret megnyílása után az összeg felett az ügyfél kvázi szabadon rendelkezhet, valamint egy zárt beruházási hitelnél, amelynél a kölcsönfolyósítás közvetlenül a beruházás szállítóival szemben történik a finanszírozó pénzintézet szigorú kontrollja mellett. Definíció szerint pedig az ügyletek kockázatkülönbségének meg kell jelennie a kockázati felár, és így a kamatláb mértékében is. Emiatt a két ügylet kamatlába sem hasonlítható össze egymással a megfelelő korrekciók elvégzése nélkül.

2014. május 14.: Közösségi ügyletek áfája

A külföldi vonatkozású ügyletek számlázását, áfarendszerbeli kezelését érintő szabályozás könnyebb értelmezése, az azok között történő hatékonyabb eligazodás érdekében 2014. május 14-én szakmai konferenciát és konzultációt szervezünk.

Tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Sike Olgának,  a NAV főosztályvezető-helyettesének, jöjjön el  szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Bár ebben a bejegyzésben egyetlen példát említettem, de számos olyan eset lehetséges még, amikor az összehasonlító adatok kiválasztása nem megfelelően történik, mivel a vállalat nem vesz figyelembe olyan funkcionális különbségeket, amelyek a független ügylet árazását közvetlenül befolyásolták, és emiatt az elemzésünk következtetése is viszonylag könnyen támadható lesz.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adóüzletág vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


A COVID-19 világjárvány következményeinek kezelése a transzferárazásban
2021. március 3.

A világjárvány nyomán a transzferárak kapcsán több a bizonytalanság, mint bármikor korábban. A NAV szakemberei a minap részleteiben is ismertették álláspontjukat a transzferár-szakmával, és megerősítették: az OECD és az adóhatóság korábban közzétett iránymutatásai továbbra is érvényesek.

Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.

Brexit – így alakuk a magánszemélyek adózása
2021. március 2.

Cikksorozatunkban témakörönként végigvesszük a Brexit okozta változásokat az egyes adónemeket, egyéb közterheket, vámokat érintően. Elemzéseinket egy mindenkihez nagyon közel álló területtel kezdjük: a magánszemélyek személyi jövedelemadózásával.