Komplex adócsomagot szorgalmaz az MFB


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ebben az évben 2,7 százalékkal, jövőre 3 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), és ha nem sikerül jelentősen emelni az alacsony beruházási rátán, akkor a növekedési kilátások hosszabb távon sem válnak kedvezőbbé – áll a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legfrissebb makrogazdasági elemzésében.

Az MFB elemzése szerint a magyar gazdaságpolitika nehezen megoldható helyzetbe került. Egyrészt köti a konvergenciaprogramban megfogalmazott stabilizációs politika, amely kedvezőtlen növekedési hatásokkal jár, másrészt a lemaradás veszélye erősíti a növekedés élénkítésének kényszereit. A két tényező a jelenlegi feltételek mellett egyszerre nem megvalósítható meg, ezért jelentősebb gazdaságpolitikai stratégiaváltás nélkül az egyensúlyi mutatók bár javulnak, de a gyenge növekedés miatt annak hatása és fenntarthatósága megkérdőjeleződhet.

Erre az évre 2,7 százalékos, jövőre 3 százalékos GDP-növekedéssel számol az MFB, megállapítva, hogy a kiigazító lépések növekedést kedvezőtlenül befolyásoló hatása 2007 második felétől fokozatosan mérséklődik, ami lehetővé teszi, hogy a belföldi felhasználás is bővüljön 2008-ban, s így váljon szélesebb bázisúvá a gazdasági növekedés.

Ugyanakkor az MFB elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Unió átlagában az utóbbi negyedévekben a beruházások gyorsulnak, addig Magyarországon lassan másfél éve visszaesés tapasztalható. Hosszabb távra is kedvezőtlen hatást válthat ki, hogy az új tagállamok közül Magyarországon – Lengyelország után – a legkisebb a bruttó állótőke-felhalmozás GDP-arányos nagysága. Amíg a régió újonnan csatlakozó EU-tagjainál a GDP-arányos beruházási ráta meghaladja a 25 százalékot, egyes országokban a 30 százalékot is, addig Magyarországon ez a mutató 2006-ban 22 százalék alatt maradt (Lengyelországban 20 százalék volt).

Amennyiben a beruházási rátát a következő években nem sikerül számottevően emelni, az hosszabb távon is jelentősen korlátozhatja a gazdasági növekedés ütemét. Különösen kedvezőtlen, hogy 2006-ban jelentősen visszaesett a vállalati beruházások GDP-hez viszonyított nagysága, miközben az állami beruházások alig változtak. Kérdés, hogy 2007-ben az állami beruházások szintjének csökkenése mellett a vállalati szféra az év második felétől – az EU-forrásokhoz való hozzáféréssel – mennyire lesz képes kompenzálni az elmúlt időszak ˝elveszett˝ beruházásait, illetve az állami szféra beruházási aktivitásának visszaesését – fogalmaz az MFB elemzése.

A fejlesztési bank tanulmánya szerint Magyarország akkor lesz képes 2009-től magasabb növekedési sebességre kapcsolni, ha az egyensúlyőrző lépések mellett növekedésösztönző lépésekre is sor kerül. Ezek közül a legfontosabb, hogy a kormány olyan döntéseket hozzon, amelyek a beruházásokat ösztönzik és előmozdítják a vállalati teljesítmény javulását. Az MFB komplex adócsomagot szorgalmaz, amely a vállalati terhek átstrukturálásával járna együtt.

Az államháztartás eredményszemléletű GDP-arányos hiányát a fejlesztési bank 6 százalékra várja 2007-ben. Az MFB idei inflációs várakozása 7 százalék, valamivel alacsonyabb a kutatóintézetek legfrissebb 7,2-7,5 százalékos prognózisánál. Az alapkamatot az év végére 7 százalékra, a jövő év végére 6 százalékra várja a fejlesztési bank.

A forint árfolyamsávjának eltörlésével kapcsolatban az MFB véleménye az, hogy a jelenlegi makrogazdasági helyzetben az árfolyamsáv eltörlése nem tűnik hatékony eszköznek a gazdasági folyamatok befolyásolására. Az év végére éves átlagban 250 forintos euróárfolyam valószínűsíthető, a dollár árfolyama erősödni fog, 2007-ben éves átlagban 192 forintba kerül a dollár.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.