Körültekintésre int a NAV a K+F költségek kapcsán | NAV-Figyelő 10. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A K+F költségek elszámolásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a kutatás és fejlesztés tevékenységekre tekintettel számos ösztönző intézkedés van hatályban, mint ahogyan adóalap-, illetve adókedvezmény is, amelyek nem kizárólag a társasági adóban érvényesíthetők, hanem az innovációs járulék és a helyi iparűzési adó esetében is. Ezek elszámolásáról és a gépjárműadó kötelezettségről, valamint a desk-auditról is szó esik a NAV-Figyelőben, amit az Accace Hungary adómenedzsere állított össze.

1. Március 15-ig kell megfizetni a gépjárműadó idei első részletét

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy március 15-éig lehet befizetni az idei év első részletét a gépjárműadó kötelezettségek esetében.

A gépjárműadó-kötelezettségre vonatkozó értesítőket, illetve változó kötelezettség esetén a határozatokat a NAV elektronikusan vagy postai úton kézbesítette már az év első napján nyilvántartott üzembentartóknak, akik a belföldi forgalomban lévő, magyar rendszámú gépjárművek és pótkocsik után tartoznak az adó megfizetésével.

Az éves adókötelezettség egyösszegben is megfizethető az első részlettel egyidejűleg, egyébként az adó második részlete szeptember 15. napjáig esedékes.

Hirdetés


Töltse le ingyenesen „
A 2022. évi őszi adóváltozások” című 3 részes összefoglaló írást! Szerezzen első kézből, a Pénzügyminisztérium szakembereitől információt a 2023. január 1-jén életbe lépett adóváltozásokkal kapcsolatban. Regisztráljon, és azonnal érkezik az anyag első része!

A gépjárműadó megfizethető:

  • a NAV-Mobil alkalmazásból bankkártyával,
  • átutalással (számlaszám: 10032000-01079160)
  • személyesen az ügyfélszolgálatokon, bakkártyával
  • sárga csekken
  • a NAV ügyfélportálon indított befizetéssel

A nem természetes személyek részére a NAV-Mobil és a személyes befizetési módszer nem elérhető.

A NAV kiemeli, hogy átutalás esetén a kötelezett adóazonosító jelét vagy adószámát kell a közlemény rovatban feltüntetni, és nem a gépjármű rendszámát.

A gépjárműadót évi 13 ezer forintig nem kell megfizetnie a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő üzembentartónak, valamint az őt rendszeresen szállító, közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, amennyiben a személygépkocsi teljesítménye a 100kW-ot nem haladja meg. Nem kell továbbá adót fizeti a környezetkímélő gépkocsik után (elektromos és kibocsátásmentes autók, környezetkímélő motorkerékpár). A mentességeket a NAV ONYA felületén be kell jelenteni a GJADO nyomtatványon.

2. A K+F költségek elszámolása

Az adóhatóság közleményében tájékoztat a legfontosabb tudnivalókról a K+F költségek elszámolásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a kutatás és fejlesztés tevékenységekre tekintettel számos ösztönző intézkedés van hatályban, mint ahogyan adóalap-, illetve adókedvezmény is, amelyek nem kizárólag a társasági adóban érvényesíthetők, hanem az innovációs járulék és a helyi iparűzési adó esetében is.

Az innovációs járulék és a helyi iparűzési adó alapja (amelynek kiindulási alapja a nettó árbevétel) a következő tételekkel csökkenthető:

  1. az eladott áruk beszerzési értékével,
  2. az alvállalkozói teljesítések értékével,
  3. az anyagköltséggel, valamint
  4. az alapkutatás, az alkalmazott kutatás, a kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével (a K+F-költséggel).

Az adóhatóság tapasztalatai alapján azok, akik az innovációs járulék alapjának megállapításakor K+F-költséggel is csökkentik a nettó árbevételüket, gyakran tévesen járnak el.

Az érintett adózók sokszor a nettó árbevételüket – az összes anyagköltség mellett – olyan K+F-költséggel is csökkentik, amelyek anyagköltségeket is tartalmaznak.

Ez azt jelenti, hogy a K+F-költségek között olyan anyagköltséget is elszámolnak, melyet már az összes anyagköltségben is figyelembe vettek, ezáltal pedig duplán csökkentik a nettó árbevételt, amely helytelen.

A kedvezmények jogszerű igénybevételéhez az adóhatóság kiemeli, hogy a helyi iparűzési adó alapjának – és ezáltal az innovációs járulék alapjának – megállapításakor a felmerült költséget csak egyszer, egy jogcímen lehet figyelembe venni.

3. Desk audit segíti a döntést az áfakiutalásoknál

A NAV a kockázatosnak nem minősülő adózóknál egy desk audit eljárásban, óriási informatikai adatvagyonát felhasználva elemzi az adózók gazdasági tevékenységét. A desk audit segítségével felfedezhető számos hiba például az online számlaadatok és bevallások közötti eltérések alapján is.

Ha az adatok egyeznek, a NAV kiutalja a kért pénzösszeget, de ha a feltárt kockázat jelentős, ellenőrzést rendel el. Az adózók közreműködése nélkül zajló fenti eljárás egyaránt támogatja a gazdasági szereplők fizetőképességét és a központi költségvetés védelmét.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva részletesen olvashat az eNyugtáról és az eheti adótraffipax helyszínekről is. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.