Követhetetlen módosítások: nem fontos a sport, az egészségmegőrzés?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorítás, könnyítés, majd ismét szigorítás. Ember legyen a talpán, aki még tudja követni, hogy mikor, mire és mennyit költhet el adómentesen az egészségpénztárban gyűjtött összegből.

Július elsejétől – egy hónapos kihagyás után – ismét adómentesen lehet a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadásokat finanszírozni az egészségpénztári megtakarításokból. A parlament ugyanis hétfőn este elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az egészségpénztárak június elsejéig visszamenőlegesen is alkalmazhatják ezt a szabályt. Az egészségszámláról lehet fizetni például az uszodajegyet, a terembérleti díjat vagy a sportegyesületi tagdíjat. Versenysporthoz és a motorsporthoz kötődő kiadásokat viszont nem lehet ebből a megtakarításból finanszírozni.

Ez az enyhítés nem vonatkozik a sporteszközök vásárlására. A megtakarításból ugyan lehet például szobabiciklit vásárolni, de az egészségpénztár által kifizetett összeg után személyi jövedelemadót kell leróni. Sportruházatra és utazásra viszont csak a fogyatékosok használhatják fel a megtakarítást. Ezzel azonban még nincs vége a hónapok óta tartó huzavonának, ami miatt csak kapkodja a fejét az immáron 675 ezer egészségpénztári tag. Mint azt korábban megírtuk, a kesze-kusza történet azzal kezdődött, hogy június elsejétől hatályba lépett törvénymódosítás szerint az életmódjavító szolgáltatások után személyi jövedelemadót kell fizetni. Ebbe a körbe sorolták a természetgyógyászati szolgáltatást, a rekreációs üdülést, a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékeket, a gyógyteákat, a fog- és szájápolók ártámogatását, valamint az életmódjavító kúrát. Emellett adókötelessé váltak a sporttevékenységhez kapcsolódó és sporteszközre fordított kiadások is. Az egészségpénztáraknak azonban a hétfői törvénymódosítással sikerült elérniük, hogy a sporttevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások mégiscsak az adómentes körbe kerüljenek.

Nem sokáig tart viszont az öröm. A Pénzügyminisztérium ugyanis a törvényhez kapcsolódó kormányrendelet-tervezetet készít elő, amely a sporttevékenységhez kötődő kiadásoknál korlátozná az adómentesen elkölthető keretet. A teljes családi költésre vonatkozóan a minimálbérben, azaz 65500 forintban határozná meg a tárca az erre a célra egy évben adómentesen felhasználható összeget, amelynek jelenleg nincs maximuma.

A pénzügyi tárca sajtó osztálya a lépést azzal indokolta, hogy ezáltal összhangba kerülnének az egészségpénztári megtakarításra, illetve az üdülési csekkre vonatkozó szabályok. Utóbbi juttatás is a minimálbér összegéig adómentes. A rendelettervezet jelenleg államigazgatási egyeztetés alatt áll, s csak a szakmai tárgyalások lezárása után dönt róla még július elseje előtt a kormány.

„A tervezett kormányrendelet azt sugallja, hogy nem fontos a sportolás, az egészségmegőrzés” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Lukács Marianna. A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke elmondta: a havi lebontásban 5458 forintos keretösszeg azt jelenti, hogy például egy négytagú család egyszer tud egy hónapban elmenni uszodába az egészségpénztárban gyűjtött pénzéből. A sorozatos évközi változásokról szólva elmondta: nemcsak az ügyfelek számára jelentenek nehézséget, hanem az informatikai rendszer állandó átalakítása miatt jelentős többletterhet rónak az egészségpénztárakra.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.