Közeleg az önkormányzati adatszolgáltatás határideje

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság felé 2014. január 31-ig kell teljesíteniük adatszolgáltatási kötelezettségüket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek valamely költségvetési szerven, vagy gazdasági társaságon keresztül működtetnek köznevelési feladatot ellátó önkormányzati fenntartású intézményt. A működésre vonatkozó új adatok, vagy az adatváltozások beküldésének első határideje pedig 2014. február 25.


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban Art.) – 2014. január 1-jén hatályba lépett – 52. § (4) bekezdés w) pontja és a 3. számú melléklet R) 1. pontja alapján az állami adóhatósághoz a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami feladatellátásba vételével kapcsolatos állami adóhatósági feladatok ellátása céljából

  • a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adatot szolgáltat a beolvadó intézmény nevének, adószámának feltüntetésével azon települési önkormányzatok nevéről és adószámáról, amelyek a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézményt működtetnek, a működtetés kezdetének napja megjelölésével, és
  • azon települési önkormányzat, amely az a) pont szerinti intézményt nem maga működteti, a működtetett intézmény nevének, adószámának feltüntetésével adatot szolgáltat az intézményt működtető, jogutódnak tekintendő költségvetési szerv, gazdasági társaság adószámáról, nevéről a működtetett intézmény működtetése kezdetének napja megjelölésével.

A NAV tájékoztatása szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adatszolgáltatása alapján értesül az állami adóhatóság arról, hogy mely települési önkormányzat működtet intézményt.

ADÓMOZAIK 2014
  • Többet szeretne tudni a 2014-re vonatkozó adó-tb-számviteli változásokról?
  • Kérdései vannak?

Értesüljön az újdonságokról a nemzetgazdasági tárca, a NAV és az OEP szakembereitől, jöjjön el 2014. január 21-22-én kétnapos szakmai konferenciánkra!

Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1097 Budapest Könyves Kálmán Krt.12-14.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A települési önkormányzatoknak abban az esetben kell az adatszolgáltatást teljesíteni, amennyiben az intézményt nem maga működteti, hanem költségvetési szerv, vagy gazdasági társaság. Ebben az esetben az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének az állami adóhatóság által rendszeresített, az adóköteles tevékenységet folytató törzskönyvi jogi személyek részére kialakított 14T201TSZ jelű bejelentő és változásbejelentő adatlapon tudnak eleget tenni.

Az önkormányzatnak nem kell adatot szolgáltatnia abban az esetben, ha az intézményt maga működteti.
Az Art. 200. § (2) bekezdése szerint az adatszolgáltatást a 2013. január 1-jei állapotra, továbbá ezt követően 2013. évben bekövetkezett változásokra vonatkozóan első alkalommal 2014. január 31-ig kell teljesíteni.

A működtetésre vonatkozó új adatokat, illetve a már korábban bejelentett adatokban bekövetkezett változásokat havonta egy alkalommal, a tárgyhónapot követő hónap 25-ig (első alkalommal 2014. február 25-ig) kell bejelenteni a fenti bejelentő és változásbejelentő adatlapon.

Adó-visszaigénylés

A 2012. december 31-ei hatállyal megszűnt oktatási intézmények túlfizetésének kiutalását az oktatási intézményt jelenleg működtető önkormányzat, költségvetési szerv, vagy gazdasági társaság – az 1. pontban meghatározott adatszolgáltatás teljesítését követően – a 17. számú, „Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatvány benyújtásával kezdeményezheti.

A nyomtatványon a működtetési jogutód, azaz a köznevelési feladatot ellátó intézményt jelenleg működtető önkormányzat, költségvetési szerv vagy gazdasági társaság adószámát kell feltüntetni.
A kiutalás kizárólag a jogutód állami adóhatóságnál nyilvántartott pénzforgalmi számlaszámára kérhető, ezért a 17. számú nyomtatvány főlapján ezt a számlaszámot kell szerepeltetni.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.