Kozmetikai megoldás az új közmunkaprogram


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magánerdők rendbetétele, vízfolyások medertisztítása, parlagfű-mentesítés vagy adminisztrációs munkák – a szokásos feladatok mellett ilyen és hasonló feladatokra vehetők igénybe közmunkások a kormány új közmunkaprogramjában. Új elem, hogy a közmunkásokat magánvállalkozások is alkalmazhatják, és a bérpótló juttatásra jogosultak napi 4 órában is foglalkoztathatók, ami kiválóan alkalmas a foglalkoztatási statisztikák javítására – írja az index.

A közmunka burkolt fegyelmező jellegét erősíti, hogy az önkormányzatoknak egy kormányrendelet lehetővé teszi, hogy csak azt alkalmazzák, aki rendben tartja a lakóháza környezetét.

A közcélú foglalkoztatás korábbi rendszerét felváltó új közmunkaprogram hivatalos célja az, hogy minél több munkára képes, aktív korú, szociálisan rászoruló embernek adjon munkalehetőséget. Mivel a rendelkezésre álló költségvetési keret csökken, erre két módon kerül sor.

A 4 órás foglalkoztatás bevezetése lehetővé teszi egységnyi közmunkaóra több ember közötti felosztását, vagyis javul a statisztika. Másrészt a közmunkaprogramok finanszírozását részben uniós forrásokkal tervezik kiváltani.

Az aktív korú munkanélküliek eddigi rendelkezésre állási támogatását (rát), ami 2009-ben a rendszeres szociális segély helyére lépett, 2011-től a bérpótló juttatás (bpj) váltotta fel. A bpj a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege (jelenleg 28.500 forint), aminek négyötödét az állam, ötödét önrészként az önkormányzatok állják. Ahhoz, hogy valakinek a bpj-jogosultsága 2012-re meglegyen, 2011-ben legalább 30 nap munkaviszonyt kell igazolnia.

Folytatás az index.hu-n.

Forrás: index.hu


Kapcsolódó cikkek