Különadó: egyelőre jobb félretenni a pénzt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akik már befizették az adót, egyelőre ne kérjék vissza, aki még nem utalt, várjon, de ne költse el a pénzt, az újra beterjesztett törvény ugyanis december 31-ével léphet életbe, fizetni így valamikor a jövő elején kellene – tanácsolja az adószakértő. A pénzügyeseknek jogszerűen kell eljárniuk: ha egy törvény nincs érvényben, nincs jogalapjuk levonni a 98 százalékos adót – írja az MR1.

A fideszes Lázár János kedden lényegében változatlan formában újra benyújtotta az Országgyűlésnek a végkielégítések 98 százalékos adójáról szóló törvényt. A Fidesz egyúttal korlátozná az alkotmánybíróság jogkörét, hogy az még egyszer ne foglalhasson állást az ügyben.

Ha az újra beterjesztett a törvényjavaslatot elfogadják, az ugyanúgy hatályba lép majd, legfeljebb nem vizsgálhatja majd az alkotmánybíróság, és fennmarad az alkotmányellenes helyzet – mondja Zara László adószakértő. A szakember azt tanácsolja azoknak, akik már befizették az adót, hogy egyelőre ne kérjék vissza, várják meg, mi lesz az újra beterjesztett jogszabállyal, ha ugyanis azt elfogadják, ők már eleget tettek a jogszabályi kötelezettségüknek. Ha az adóhatóság önként, az alkotmánybíróság döntése alapján visszautalja a pénzt, az persze más helyzet, ilyenkor marad a kényszerű várakozás – teszi hozzá a szakember. Akik nem fizették még be az adót, azoknak érdemes várni, amíg nem lesz új jogszabály, de mindenképp tartalékolni kell a pénzt, az újra beterjesztett törvény ugyanis december 31-ével léphet életbe, fizetni pedig valamikor a jövő elején kellene.

A pénzügyeseknek ebben a helyzetben jogszerűen kell eljárniuk, azaz, ha egy jogszabály nincs érvényben, nincs jogalapjuk nem kifizetni az összeget, nem vonhatják le a 98 százalékos adót, hiszen nincs mire hivatkozva ezt megtenniük – hívja fel a figyelmet Zara. Az persze többletmunkát jelent majd nekik, ha utólag ki kell adni egy módosított igazolást, rendezni kell az államháztartással kapcsolatos kötelezettségeket, de nem járhatnak el másképp, mint ahogy azt majd a Magyar Közlönyben megjelenő, és onnantól hatályos jogszabály előírja.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).