Összeolvadhat a hideg- és melegkaja-jegy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszűnhet a hideg- és melegétkezési jegy, és átállhatnak helyette a szolgáltatók a hideg és a meleg ételek vásárlására egyaránt alkalmas étkezési jegyek forgalmazására – vélte a FigyelőNet által megkérdezett cafeteria-szakértő. A juttatások túlnyomó része jövőre kedvezőbben adózik majd.

25 százalékról 19,04 százalékra csökken jövőre a melegétkezési jegyek adója – derül ki többek között a kormány javaslatából. A 16 százalékos adót a juttatás értékének 119 százalékára számolják majd.

Ebbe a kedvezményes körbe tartoznak majd a hidegétkezési jegyek is, amelyek idén – miután már nem tartoztak az adókedvezménnyel adható juttatások közé – gyakorlatilag eltűntek.

Újra előretörhetnek a hidegétkezési jegyek jövőre – mondta az fn.hu-nak Fata László, a Cafeteria net vezető tanácsadója. Sőt, az is elképzelhető, hogy nem lesznek külön hideg- és melegétkezési jegyek, hanem a szolgáltatók csak egyféle jegyet bocsátanak ki, hiszen adójogi szempontból eltűnt a különbség a két típusú jegy között. Hogy megmaradnak-e külön vagy összeolvad a kétféle típusú jegy, az majd valószínűleg a piac igényeitől függ majd – tette hozzá. Fata László szerint a kormány beterjesztett adójavaslata egyértelműen lehetővé tenné az „összeolvasztást”. A szakértő a juttatások adóztatásának csökkentésétől a cafeteriapiac élénkülését várja.

Természetbeni juttatások

Bár a kedvezményes juttatási elemek állnak elsősorban a cégvezetők és HR-esek figyelmének homlokterében, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a természetbeni juttatások (jövőre nem kedvezményes béren kívüli juttatásoknak hívják majd ezeket) adója is csökkenni fog, a korábbi 95,58 százalékról 51,17 százalékra.

Adózásuk majdnem megegyezik a kedvezményes béren kívüli juttatásokéval, csak még 27 százalék járulékot is fizetni kell a juttatások értékének 119 százaléka után.
Egészében véve kedvezőnek, de a korábbi kormányzati nyilatkozatokhoz képest csalódást keltőnek értékelte a juttatások adóztatásának jövő évi változásait lapunknak Hanti Erzsébet, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) munkaügyi szakértője. Az étkezési utalványok továbbra is adókötelesek, bár korábban elhangzottak olyan kijelentések a kormányzó pártok politikusaitól, hogy meg kellene vizsgálni az adómentesség visszaállításának lehetőségét – mondta Hanti Erzsébet.

A cikk teljes terjedelemben az FN.hu-n olvasható.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek