Kúria: nyilvánosak a tao-pénzek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közpénznek minősülnek a sportkluboknak nyújtott pénzügyi támogatások, ezek felhasználása pedig közérdekű adat – mondta ki szerdán a Kúria. 


A Kúria jogerős ítéletben mondta ki szerdán, hogy a társaságiadó-kedvezmény terhére a sportegyesületeknek juttatott pénzügyi támogatások közpénznek minősülnek, ezek felhasználása közérdekű adat, tehát kérésre ki kell adni azokat – írja a Hvg.hu

A kormány szerint a 2011-ben elindított tao-rendszerben a kluboknak juttatott összegek nem minősülnek köszpénznek, így felhasználásuk sem minősül közérdekű adatnak. 

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

A pert a Transparency International indította, amit egyébként másodfokon már megnyert. Akkor a fővárosi itélőtábla azt mondta ki, hogy a támogatásokat nyújtó cégek az államtól olyan kedvezményeket kapnak cserébe, ami közpénzjelleggel bír.Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.