Kúria: nyilvánosak a tao-pénzek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közpénznek minősülnek a sportkluboknak nyújtott pénzügyi támogatások, ezek felhasználása pedig közérdekű adat – mondta ki szerdán a Kúria. 


A Kúria jogerős ítéletben mondta ki szerdán, hogy a társaságiadó-kedvezmény terhére a sportegyesületeknek juttatott pénzügyi támogatások közpénznek minősülnek, ezek felhasználása közérdekű adat, tehát kérésre ki kell adni azokat – írja a Hvg.hu

A kormány szerint a 2011-ben elindított tao-rendszerben a kluboknak juttatott összegek nem minősülnek köszpénznek, így felhasználásuk sem minősül közérdekű adatnak. 

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

A pert a Transparency International indította, amit egyébként másodfokon már megnyert. Akkor a fővárosi itélőtábla azt mondta ki, hogy a támogatásokat nyújtó cégek az államtól olyan kedvezményeket kapnak cserébe, ami közpénzjelleggel bír.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.