Lakás adok-kapok: friss KSH-adatok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén az év első három hónapjában tovább csökkent a használatba vett lakások száma, s folytatódott az új építési engedélyek számának 2006 utolsó negyedévében tapasztalt növekedése – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az I. negyedévben 2006 év azonos időszakához képest 22,8 százalékkal kevesebb, 5.484 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 5,9 százalékkal több, 10.438 új lakásra adtak ki építési engedélyt. Az új építési engedélyek száma Közép-Dunántúl, Észak-Alföld és Közép-Magyarország minden megyéjében meghaladta az előző év azonos időszakit; a legnagyobb visszaesés regionális szinten (18 százalékos) Észak-Magyarországon volt.

Az idei év első negyedévében legnagyobb mértékben (26 százalékkal) a vállalkozói lakásépítés esett vissza, de 18 százalékkal csökkent a természetes személyek által kezdeményezett építkezések száma is. Értékesítési céllal 24 százalékkal, saját használatra 20 százalékkal kevesebb lakás épült, bérlakás pedig mindössze néhány. A lakóparki építkezések a fővárosban a korábbi negyedévekhez képest jelentősen visszaszorultak (39 lakás), ebből következően a lakópark építés országos átlagban csaknem egyötödére zsugorodott.

A legtöbb lakást építőipari szervezetek építették mind a városokban, mind a községekben. Az építőipari vállalkozások kivitelezői szerepe továbbra is meghatározó (az új lakások háromnegyede így épült), házilagos kivitelezés aránya mindössze egyötöd volt.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.