Lakás adok-kapok: friss KSH-adatok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén az év első három hónapjában tovább csökkent a használatba vett lakások száma, s folytatódott az új építési engedélyek számának 2006 utolsó negyedévében tapasztalt növekedése – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az I. negyedévben 2006 év azonos időszakához képest 22,8 százalékkal kevesebb, 5.484 lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 5,9 százalékkal több, 10.438 új lakásra adtak ki építési engedélyt. Az új építési engedélyek száma Közép-Dunántúl, Észak-Alföld és Közép-Magyarország minden megyéjében meghaladta az előző év azonos időszakit; a legnagyobb visszaesés regionális szinten (18 százalékos) Észak-Magyarországon volt.

Az idei év első negyedévében legnagyobb mértékben (26 százalékkal) a vállalkozói lakásépítés esett vissza, de 18 százalékkal csökkent a természetes személyek által kezdeményezett építkezések száma is. Értékesítési céllal 24 százalékkal, saját használatra 20 százalékkal kevesebb lakás épült, bérlakás pedig mindössze néhány. A lakóparki építkezések a fővárosban a korábbi negyedévekhez képest jelentősen visszaszorultak (39 lakás), ebből következően a lakópark építés országos átlagban csaknem egyötödére zsugorodott.

A legtöbb lakást építőipari szervezetek építették mind a városokban, mind a községekben. Az építőipari vállalkozások kivitelezői szerepe továbbra is meghatározó (az új lakások háromnegyede így épült), házilagos kivitelezés aránya mindössze egyötöd volt.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.