Lassan csordogálnak a céges adók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többlettel zárt az államháztartás szeptemberben: a szép adatok mögött a vártnál kevesebb céges adóbevétel és a reméltnél magasabb áfa- és jövedékiadó-befizetések állnak.


Szeptemberben az államháztartás központi alrendszerének többlete 13,7 milliárd forint volt – közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A meglepően pozitív adat mögött a cégektől származó adóbevételek vártnál alacsonyabb mértéke mellett a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek megugrása áll.

Elmaradás társasági adóban és evában

Szeptemberben 14,1 milliárd forint bevétele származott a büdzsének társasági adóból; tavaly ilyenkor 2,4 milliárd forinttal több folyt be az adónemből. A minisztérium a túlfizetéssel rendelkező adózók nem teljesített adóbefizetéseivel indokolja az adatokat.

Az evázók 1,5 milliárdot fizettek be a büdzsébe, ami 16 százalékos éves bevételcsökkenést jelent, amit a tárca szerint az adókulcs emelése és az evázók számának csökkenése okoz.

A cégautóadó-bevételek egy év alatt 26 százalékkal, 0,4 milliárd forintra csökkentek.

Dőlt az áfabevétel

Szeptemberben általános forgalmi adóból 212,4 milliárd forint bevételhez jutott a büdzsé; ez 28,4 százalékos éves növekedést jelent.

Jövedéki adóból 91,1 milliárdot szedett be az állam, 25,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Szja-ból 121,5 milliárd forint folyt be, ami 6,1 százalékos bővülést jelent.Kapcsolódó cikkek:


Hogyan adóztak a rómaiak? – Augustus adóreformja (3. rész)
2018. november 16.

A történelem első ismert adóreformját Augustus római császár hajtotta végre. Az adóreform átfogóan változtatta meg az adónemeket, a beszedés módját, a beszedett adó kincstári kezelését. Az Augustus által bevezetett adóintézkedések hosszú távon fennmaradtak, biztosították a Birodalom működését az elkövetkező évszázadokban.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu
2018. november 15.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

A gazdálkodó szervezetek január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) - mondta Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Fesztiválszervező csoporttal szemben nyomoz a NAV
2018. november 15.

Az ügyben érintett magyar cég által idén befizetett adó összege elérte a 90 millió forintot, míg a társaság az elmúlt 5 év alatt csupán 13 millió forintot fizetett be a költségvetésbe.

Csoportos társasági adó fizetés kapcsolt vállalkozásoknál– 2. rész
2018. november 15.

A kapcsolt vállalkozások egy meghatározott köre csoportot alkothat és közös társasági adóbevallást készíthet el 2019-től, ha az erről szóló törvényjavaslat elfogadásra kerül. A csoportos társasági adózás előnyei közé tartozik, hogy a társaságok egymás veszteségeit meghatározott keretek között konszolidálhatják, illetve a csoportba tartozó vállalkozások egymás közötti ügyletei mentesülnek a szokásos piaci ár elvének betartása, valamint a transzferár dokumentációs kötelezettség teljesítése alól.