Lassan csordogálnak a céges adók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Többlettel zárt az államháztartás szeptemberben: a szép adatok mögött a vártnál kevesebb céges adóbevétel és a reméltnél magasabb áfa- és jövedékiadó-befizetések állnak.


Szeptemberben az államháztartás központi alrendszerének többlete 13,7 milliárd forint volt – közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium. A meglepően pozitív adat mögött a cégektől származó adóbevételek vártnál alacsonyabb mértéke mellett a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek megugrása áll.

Elmaradás társasági adóban és evában

Szeptemberben 14,1 milliárd forint bevétele származott a büdzsének társasági adóból; tavaly ilyenkor 2,4 milliárd forinttal több folyt be az adónemből. A minisztérium a túlfizetéssel rendelkező adózók nem teljesített adóbefizetéseivel indokolja az adatokat.

Az evázók 1,5 milliárdot fizettek be a büdzsébe, ami 16 százalékos éves bevételcsökkenést jelent, amit a tárca szerint az adókulcs emelése és az evázók számának csökkenése okoz.

A cégautóadó-bevételek egy év alatt 26 százalékkal, 0,4 milliárd forintra csökkentek.

Dőlt az áfabevétel

Szeptemberben általános forgalmi adóból 212,4 milliárd forint bevételhez jutott a büdzsé; ez 28,4 százalékos éves növekedést jelent.

Jövedéki adóból 91,1 milliárdot szedett be az állam, 25,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Szja-ból 121,5 milliárd forint folyt be, ami 6,1 százalékos bővülést jelent.Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.