Lassan fehéredik az agrárium


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az építő- és a feldolgozóipar után a mezőgazdaságban buktatják le a legtöbb feketemunkást. Ez a munkaügyi hatóság és az adóhatóság igyekezetének is betudható: szigorítottak az ellenőrzéseken. Az eredménnyel mégis elégedetlenek a hivatalos szervek, szerintük lassan fehéredik a mezőgazdasági munka.

Az év első hét hónapjában tetten ért feketemunkások hat százaléka dolgozott az agráriumban. Az idén kiszabott mintegy négymilliárd forint munkaügyi bírságból 231 milliót kellett fizetniük a mezőgazdasági munkáltatóknak – írja a Napi Gazdaság.

Legtöbbször az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel élnek vissza a vállalkozások. Csak becsülni lehet, hányan dolgozhatnak alkalmi munkásként az ágazatban: a könyvet 2005 augusztusa óta csak akkor kell leadni, ha betelt, viszont minden év elején be kellene mutatni a munkaügyi kirendeltségeken. Ezt gyakran elmulasztják, a jelenleg érvényes több mint 600 ezer könyv alig harmadáról vannak friss adatok.

A mezőgazdasági idénymunkára sok esetben külföldről érkezőket alkalmaznak. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnak a határon túli idénymunkások számáról nincsenek pontos adatai, noha az idénymunka munkavállalási engedélyhez kötött. A helyzetet Románia uniós csatlakozása is bonyolítja: a mezőgazdasági munka a román állampolgároknak továbbra is engedélyköteles, de a csatlakozás előtt egy évet legálisan itt dolgozóknak már nincs erre szükségük.

Az idén az időjárás szeszélyei nemcsak a gazdákat sújtják, hanem az idénymunkásokat is, hiszen termés és bevétel nélkül a munkalehetőség is megszűnik. A munkaügyi és az agrártárca 300 millió forintos kerettel augusztus 15. és október 15. között a tavaszi fagykár által leginkább sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken közmunkaprogramot indított.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.