Lassan fehéredik az agrárium


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az építő- és a feldolgozóipar után a mezőgazdaságban buktatják le a legtöbb feketemunkást. Ez a munkaügyi hatóság és az adóhatóság igyekezetének is betudható: szigorítottak az ellenőrzéseken. Az eredménnyel mégis elégedetlenek a hivatalos szervek, szerintük lassan fehéredik a mezőgazdasági munka.

Az év első hét hónapjában tetten ért feketemunkások hat százaléka dolgozott az agráriumban. Az idén kiszabott mintegy négymilliárd forint munkaügyi bírságból 231 milliót kellett fizetniük a mezőgazdasági munkáltatóknak – írja a Napi Gazdaság.

Legtöbbször az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel élnek vissza a vállalkozások. Csak becsülni lehet, hányan dolgozhatnak alkalmi munkásként az ágazatban: a könyvet 2005 augusztusa óta csak akkor kell leadni, ha betelt, viszont minden év elején be kellene mutatni a munkaügyi kirendeltségeken. Ezt gyakran elmulasztják, a jelenleg érvényes több mint 600 ezer könyv alig harmadáról vannak friss adatok.

A mezőgazdasági idénymunkára sok esetben külföldről érkezőket alkalmaznak. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatalnak a határon túli idénymunkások számáról nincsenek pontos adatai, noha az idénymunka munkavállalási engedélyhez kötött. A helyzetet Románia uniós csatlakozása is bonyolítja: a mezőgazdasági munka a román állampolgároknak továbbra is engedélyköteles, de a csatlakozás előtt egy évet legálisan itt dolgozóknak már nincs erre szükségük.

Az idén az időjárás szeszélyei nemcsak a gazdákat sújtják, hanem az idénymunkásokat is, hiszen termés és bevétel nélkül a munkalehetőség is megszűnik. A munkaügyi és az agrártárca 300 millió forintos kerettel augusztus 15. és október 15. között a tavaszi fagykár által leginkább sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken közmunkaprogramot indított.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]