Több nyugtát adtak a Szigeten, mint tavaly


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Látványosan javult a Szigeten a nyugtaadási fegyelem. Amíg 2006-ban a vállalkozók 40 százaléka nem tett eleget nyugtaadási kötelezettségének, addig idén ez az arány ˝csak˝ 16 százalék – olvasható a APEH közleményében. Ez annak is köszönhető, hogy az adóhatóság már előre jelezte, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is végez ellenőrzéseket a fesztiválon.

Az adóellenőrök a Sziget Fesztivál teljes ideje alatt dolgoztak, melynek során ellenőrizték a kitelepülő vállalkozásokat, vállalkozókat, hogy adnak-e nyugtát, illetve, hogy szabályosan foglalkoztatják-e az alkalmazottaikat. Az [origo] munkatársa idén elkísérte az ellenőröket.

Az ellenőrzöttek egyhatoda nem adott nyugtát és minden ötödiknél tártak fel szabálytalanságot az ellenőrök. Nem mutat már ilyen jó arányt a foglalkoztatottak szabályos bejelentésének vizsgálata. Az alkalmazottak bejelentésének szabályszerűségét 39 esetben vizsgálták (88 fő foglalkoztatottat érintően), 17 alkalmazott esetében a helyszínen rendben találtak mindent, 35 fő vonatkozásában (8 vállalkozásnál) a bejelentés elmulasztását állapították meg, 36 fő esetében további vizsgálatok szükségesek, mivel a helyszínen a dokumentumokból nem lehetett egyértelműen megállapítani a szabályszerűséget.

A jogsértések viszonylag alacsony száma vélhetően annak is tulajdonítható, hogy az ellenőrzésekre az értékesítést végzők eleve számítottak. Az első napon, az első ellenőrzést követően futótűzként terjedt el a Szigeten az adóellenőrök jelenlétének híre.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?