Lebuktak a számla nélkül dolgozó ügyvédek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapesti ügyvédektől kértek tanácsot az inkognitóban lévő adóellenőrök Tanácsot kaptak, számlát nem. A mulasztó ügyvédek a bírságon kívül utólagos adóellenőrzésre is számíthatnak.


A fővárosban ügyvédi praxist folytatók adózási hajlandóságát tették próbára a közelmúltban a NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának revizorai. A szúrópróbaszerűen vizsgált öt ügyvédnél, illetve ügyvédi irodánál igénybe vett próbaszolgáltatások során a joigászok 60%-a nem adott nyugtát, holott tőlük joggal várható el, hogy már csak hivatásukra tekintettel is betartsák a jogszabályokat, és ezzel maguk is erősítsék az adózási morált.

A NAV Kelet-budapesti Adóigazgatóságának revizorai a 2012. évre meghatározott – és ez év februárjában közzétett – ellenőrzési irányokkal összhangban adatgyűjtésre irányuló ellenőrzés céljából többek között ügyvédi irodák honlapjairól és a tárgykörrel foglalkozó internetes blogokból informálódtak.

Az adatok alapján öt, az adójog területét mélységeiben ismerő fővárosi ügyvéddel személyes konzultációra telefonon időpontot egyeztettek, amelynek során az egyik ügyvéd még figyelmeztette is az inkognitóban lévő ellenőrt, hogy a „pénzt nehogy otthon hagyja”.

A revizorok által előadott, jogi segítséget igénylő kérdés megválaszolása, illetve a felvetett probléma megoldására tett lépések megbeszélését követően az ellenőrzött ügyvédek közül hárman bizonylat nélkül vették át a konzultációs díjat, illetve az ügyintézéshez szükséges előleget. Ezek összege tízezer és egymillió forint között mozgott.

Bár az ellenőrzöttek meglepődtek, amikor a revizorok felfedték kilétüket, de jellemzően elismerték mulasztásukat és együttműködtek az adóhatósággal. Akadt azonban olyan ügyvéd is, aki eljárásjogi hibát próbált keresni az ellenőrök munkájában, sikertelenül. A mulasztáson ért fővárosi ügyvédek a kiszabott bírságon felül bevallásaik utólagos ellenőrzésére is számíthatnak.

(forrás: NAV)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.