Létrejöttek a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőségek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 225/2007. (VIII. 31.) Korm. rendelet tartalmazza a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság létrehozásával kapcsolatos szabályokat. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NHF) budapesti székhellyel rendelkező központi hivatal. Fő feladatai közé tartozik a fogyasztókat érintő jogszabálytervezetek véleményezése, illetve javaslattétel a szükséges jogszabály-módosításokra.

Az NFH fogyasztóvédelmi hatóságként a más szervek számára megállapított feladat- és hatáskörök kivételével ellenőrzi azokkal a tevékenységekkel kapcsolatos előírások megtartását, amelyek a fogyasztókat érintik vagy érinthetik, így különösen

 • az áru forgalmazására és szolgáltatások nyújtására,
 • az áru és szolgáltatás minőségére, az áru biztonságossági követelményeknek való megfelelésének tanúsítására,
 • az áru mérésére – ideértve a mérőeszköz hitelességét is -, elszámolására, valamint
 • a kiállított számla, illetve nyugta helyességére,
 • a megállapított hatósági ár alkalmazására,
 • a fogyasztók tájékoztatására,
 • a közterületi árusításra, szolgáltatás nyújtására vonatkozó jogszabályi és hatósági előírások megtartását,
 • ellenőrzi az áruk és szolgáltatások biztonságosságát és megfelelőségét,
 • figyelemmel kíséri a fogyasztói szerződés megkötésénél alkalmazott vagy e célból nyilvánosan megismerhetővé tett általános szerződési feltételeket, és szükség esetén a főigazgató útján eljárást indít ezek érvénytelenségének, illetve tisztességtelenségének megállapítása, valamint a tisztességtelen általános szerződési feltétel alkalmazásától és alkalmazására ajánlásától való eltiltás iránt,
 • ellátja mindazokat a közigazgatási hatósági feladatokat, amelyeket jogszabály feladat- és hatáskörébe utal.

A felügyelőségek meghatározott esetekben, az ellenőrzésük során észlelt szabálysértések miatt a szabálysértési hatóság jogkörét gyakorolják. Fogyasztóvédelmi hatóságként a Kormány közigazgatási hatósági ügyekben az NFH-t jelöli ki. Közigazgatási hatósági ügyekben első fokon regionális illetékességgel a felügyelőségek, másodfokon országos illetékességgel az NFH központi szerve jár el.

A 2007. szeptember 1-jétől működő regionális felügyelőségek megnevezése, székhelye és illetékességi területe:

 • NFH Dél-alföldi Regionális Felügyelősége (székhelye: Szeged) – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye
 • NFH Dél-dunántúli Regionális Felügyelősége (székhelye: Kaposvár) – Baranya, Somogy és Tolna megye
 • NFH Észak-alföldi Regionális Felügyelősége (székhelye: Debrecen) – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
 • NFH Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége (székhelye: Eger) – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye
 • NFH Közép-dunántúli Regionális Felügyelősége (székhelye: Székesfehérvár) – Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye
 • NFH Közép-magyarországi Regionális Felügyelősége (székhelye: Budapest) – Budapest és Pest megye
 • NFH Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége (székhelye: Győr) – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye

Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.