Ma dől el a végleges adócsomag


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csütörtöki végszavazás után a pénzügyi törvénycsomag az idei költségvetési egyenleget 80,9 milliárd forinttal javítja, ám 206,9 milliárd forintos, az ősszel befoltozandó lyukat üt a 2011-es költségvetésen – olvasható a Költségvetési Tanács aktualizált elemzéséből.

A bankadóból az idén a várt 200 milliárddal szemben 145,6 milliárdra számít a tanács.
A Költségvetési Tanács aktualizált számítása szerint az idén a társasági adócsökkentés 53,4 milliárd forinttal apasztja a költségvetés bevételeit, ami kisebb az eredetileg becsült 70-80 milliárd forintos hatásnál. A következő években a kedvezményes tízszázalékos adókulcs sávhatárának felemelése 500 millió forintra évente 111-120 milliárd forint bevételkieséssel jár – az idén csak a második félévben lehet érvényesíteni a kisebb kulcsot.
Míg a társasági adóval a tervekhez képest kevesebbet veszít a költségvetés, addig a bankadóból a tervezett 200 milliárd forinttal szemben az idén 145,6 milliárd forint bevétel valószínűsíthető. Jövőre a kormány elvileg szintén kiveti a pénzintézeti szektorra a különadót, ám ennek szabályai még nincsenek meg, így ezen a soron mintegy 75 milliárd forintos lyuk tátong.

A törvénycsomag a vagyonadó eltörlésével, a házimunka szja-mentessé tételével vagy épp a bérfőzési szeszadó csökkentésével további 12 milliárd forinttal apasztja a költségvetés idei bevételeit. Így a Költségvetési Tanács számításai szerint nettó 80 milliárd forinttal javulhat az idei költségvetés egyenlege. Jövőre már 206,9 milliárd forint bevételkieséssel számolnak – hiányzik a 2011-es bankadószabály. De még ha beszedik is a 200 milliárdot jövőre, az egyenleg nem javulna ennyivel, mert a különadó csökkentené a társasági adóbevételeket. Ez a levonhatóság miatt több tíz milliárdos mínuszt jelenthet.

Forrás: Napi Gazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).